Colonel din Jandarmerie, condamnat de instanță pentru că a încercat să sărute cu forța o subalternă

Petru Marcel Florișteanu
Petru Marcel Florișteanu. Foto: maramedia.ro

Un colonel din Jandarmeria Română a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare și la plata a 5.000 de euro daune morale către o angajată pe care a încercat să o sărute cu forța.

Colonelul Petru Marcel Florișteanu de la Jandarmeria Maramureș nu și-a recunoscut vina și a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Militar Cluj-Napoca pentru tentativă la agresiune sexuală. Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel.

Colonelul a fost dat în judecată de plutoniera Andrea Raluca Nechita, aceasta acuzându-l că a încercat să o sărute cu forța.

Florișteanu a fost condamnat și „să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate”, se mai arată în decizia instanței.

De asemenea, el trebuie să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Baia Mare sau la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

Totodată, instanța a dispus prelevarea probelor biologice de la colonelul Florișteanu în vederea introducerii profilului său genetic în S.N.D.G.J. (Sistemul Național de Date Genetice Judiciare).

Potrivit publicației locale 2mnews.ro, colonelul Florișteanu este fostul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș și are 5 copii din două căsătorii.

Pe lângă fapta pentru care a fost condamnat (de a încerca să sărute o subalternă cu forța, la data de 23 septembrie), rechizitoriul procurorilor menționează că în perioada iulie-noiembrie 2022 patru alte subalterne ale lui Florișteanu au demisionat după ce au fost hărțuite de acesta, mai notează sursa citată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.