Codul Fiscal îți dă încă un motiv să te lași de fumat

Noul Cod Fiscal va veni și cu o creștere a taxelor pentru țigarete. Creșterea accizelor cu 35 de lei pe mia de țigarete înseamnă 0,035 lei per țigaretă, adică în jur de 70 de bani pe pachet.

„Dincolo de propunerile surprinzător de liberale, menite să câştige simpatia mediului de afaceri, «reducerea TVA de la 24 la 19%, eliminarea taxei pe stâlp şi a taxei de 7 eurocenţi la carburanţi», nu putem să nu remarcăm că, în proiectul noului Cod Fiscal, singurele taxe care cresc, sunt, din nou, accizele pentru ţigarete! În proiectul votat ieri în plenul Camerei Deputatilor, nivelul accizei totale creşte în ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei, în prezent!

Ceea ce înseamnă o creştere neprevăzută de 35 de lei pe mia de ţigarete şi o devansare faţă de prevederile aprobate recent, potrivit cărora acciza la ţigarete urma sa crească, la 1 aprilie 2016, cu rata inflaţiei”, a transmis, printr-un comunicat, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova & Bulgaria, Gilda Lazăr.

România ar putea înăspri legile care se referă la fumatul în public. Senatul a votat pe 18 martie o modificare legislativă prin care se interzice complet fumatul în spațiile autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare, de stat și private.

Deputatul PSD Aurelia Cristea vine cu propunerea ca fumatul să fie interzis complet inclusiv în restaurante, baruri, cluburi, cafenele și alte unități de alimentație publică. România este una dintre cele cinci țări care nu-și protejează cetățenii de fumatul pasiv, arată un raport european. Pe aceeași listă se mai află Cehia, Grecia, Austria și Slovacia.

Țara noastră, care încasează în jur de 300 de milioane de euro din taxa pe viciu, amână implementarea legislației internaționale. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care, potrivit statisticilor, principalele cauze de deces din România sunt provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice sau cancer.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: