Cod galben de ninsori, lapoviță și viscol. Lista județelor afectate

viscol ninsoare
Foto: JerzyGorecki (pixabay.com)

Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări meteo cod galben de vânt, lapoviță, ninsori și viscol, în special în zona montană, dar și în zone joase din Transilvania și Maramureș.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 11 noiembrie, ora 17 – 12 noiembrie, ora 08.

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1400 m, temporar viscol la peste 1700 m.

Vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În zona montană vor fi precipitații mixte, iar la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali.

La munte vor fi rafale de 60…80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Notă: Unele intensificări ale vântului cu viteze de 45…55 km/h vor fi și în restul teritoriului.

În dimineața zilei de duminică în zonele joase din estul Transilvaniei și Maramureș, trecător vor fi precipitații mixte.

Sursa: ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 noiembrie, ora 08 – 12 noiembrie, ora 18

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, ninsori în Carpații Orientali, temporar viscol la peste 1700 m.

Vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10…15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.