Clădire din România, în topul celor 7 minuni arhitecturale necunoscute ale lumii

palatul parlamentului
Candelabru în Palatul Parlamentului. Foto: Lumendelumine via Wikimedia Commons

Palatul Parlamentului, „cea grea şi costisitoare clădire administrativă din lume”, se numără printre cele şapte minuni arhitecturale necunoscute, într-un top realizat de bbc.com.

Palatul Parlamentului este cu adevărat „o minune necunoscută”, se arată pe site-ul bbc.com. Construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu, „clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să o arate la o scală justă”, a povestit Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat în Palatul Parlamentului la mijlocul anilor 1990.

Potrivit worldrecordacademy.com, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă civilă din lume (cea mai mare clădire administrativă din lume cu scop militar este Pentagonul, în SUA).

Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare în subteran), însumând 3.100 de camere, în 330.000 de metri pătraţi. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucureştenii pierzând şi o parte din oraş, relatează mediafax.ro. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureştiului a fost distrus, inclusiv multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici şi sinagogi şi aproximativ 30.000 de locuinţe.

„Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se întind pe sute de metri pe coridoarele spaţioase, au fost ţesute în interiorul clădirii, în timpul construcţiei”, a mai spus Hoke. „Să fie ţesute în afară şi să fie aduse înăuntru nu a fost posibil având în vedere dimensiunea lor”, a adăugat acesta.

legea amnistiei și a grațierii
Palatul Parlamentului. Foto: Mihai Petre via Wikimedia Commons

Din topul celor şapte minuni arhitecturale necunoscute realizat de BBC face parte şi Marea Moschee din Djené, în statul african Mali. Construită în 1907, aceasta este cea mai mare clădire din argilă din lume. În 1988 a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

marea moschee din djene
Marea moschee din Djene, Mali. Foto: Wikimedia Commons

Derawar Fort din Pakistan, o fortăreaţă de proporţii monumentale, este inclusă, de asemenea, în topul realizat de BBC, alături de Chand Baori din India, o clădire spectaculoasă în trepte, cu 13 etaje.

derawar fort
Derawar Fort. Foto: Jazibsaeed via Wikimedia Commons
chand baori
Chand Baori, clădirea în trepte din India. Foto: Doron via Wikimedia Commons

Stari Most, un pod construit în secolul al XVI-lea în Mostar, Bosnia şi Herţegovina, care traversează râul Neretva şi leagă cele două părţi ale oraşului, este o altă minune arhitecturală necunoscută, la fel ca şi Marele Zid din India, care este cel de-al doilea cel mai lung zid din lume, după Marele Zid din China.

stari most
Podul Stari Most. Foto: Mhare via Wikimedia Commons
marele zid din india
Marele Zid din India. Foto: Heman kumar meena via Wikimedia Commons

Topul este completat de Moscheea Sheikh Lotfollah din Iran, descrisă ca o „capodoperă arhitecturală”, construită între 1603 şi 1619.

moscheea Sheikh Lotfollah
Moscheea Sheikh Lotfollah din Iran. Foto: مانفی via Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Palatul neștiut din inima Bucureștiului se redeschide după 25 de ani
Cheile Turzii, salvate cu bani europeni. Reguli mai stricte pentru turiști
O româncă, printre finaliștii concursului de fotografie al National Geographic Traveller

output_UjjRiO