Clădire care își produce singură energia pe care o consumă, în România

clădire zero-energie
Clădire zero-energie în Estonia. Foto: Robert Treier via Wikimedia Commons

În localitatea Mogoșoaia, în apropiere de București, va fi construită o clădire zero-energie, care își va produce singură energia pe care o consumă, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews. Clădirea ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii martie 2016.

„Pentru producția de energie va fi folosit un sistem de panouri fotovoltaice (energie electrică) și panouri solare (energie termică). Ulterior, cu scop demonstrativ se va încerca și includerea unei turbine eoliene, însă aportul energetic al acesteia va fi redus”, a explicat Felicia Ienculescu-Popovici, directorul Asociația Greenitiative, care dezvoltă proiectul „Centrul de instruire și consiliere energetică Green Mogo” de la Mogoșoaia.

Clădirea va fi un centru de educație ecologică și va include și sediul asociației. Aici se vor desfăşura activități de educație, de instruire și de sprijin comunitar pe tema sustenabilității energetice. Proiectul își propune să devină un model de colaborare între societatea civilă, mediul academic, cercetare, învățământ preuniversitar și sectorul de business orientat către sustenabilitate energetică.

„Realizarea unei clădiri zero-energie cu scop de instrument de educație și spațiu pentru evenimente publice este o noutate pentru România. Un element de inovare și responsabilitate civică îl reprezintă faptul că activitățile centrului sunt deschise către toate categoriile sociale, inclusiv persoane cu venituri foarte mici, vulnerabile din punct de vedere social, care au nevoie de sprijin pentru a se adapta și a rezista provocărilor asociate schimbărilor climei”, a declarat Marius Ienculescu-Popovici, preşedintele Greenitiative şi coordonatorul Centrului, citat într-un comunicat de presă.

“Pământul se află deja sub impactul schimbării globale, pe fondul industrializării puternice bazate în principal pe arderea combustibilior fosili și mai ales din cauza culturii consumului excesiv. Schimbarea climatică ce ne afectează va continua și se poate accelera în viitor într-un ritm necontrolat daca nu schimbăm contextul socio-economic în care ne dezvoltăm. Un prim pas în această direcţie poate fi construcţia de cât mai multe case zero-energie, aşa cum este şi Centrul Green Mogo”, a subliniat Roxana Bojariu, doctor în fizică și membru al Grupului Interguvernamental privind Schimbarea Climatică.

Centrul de Instruire și Consiliere Energetică ”Green Mogo” este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 71.693 euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru inginerii români
Locuri de muncă în străinătate. Cazarea și masa, asigurate
Cele mai bune oferte la produse de grădinărit

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.