Ciocolata te ajută să slăbești. Cum au fost păcăliți milioane de oameni din întreaga lume?

Ciocolata este alimentul preferat al multor oameni, însă nu este și sănătos. Foto: en.wikipedia.org
Ciocolata este alimentul preferat al multor oameni, însă nu este și sănătos. Foto: en.wikipedia.org

”Slăbește cu ciocolată!”. Acesta era titlul apărut pe prima pagină a tabloidului ”Bild”, cel mai citit ziar din Europa, unui articol despre rezultatele unui studiu făcut de o echipă de cercetători germani.

Potrivit studiului, oamenii care nu consumă mulți carbohidrați sunt ajutați să slăbească dacă mănâncă ciocolată în fiecare zi. Internetul și alte publicații din 20 de țări au preluat imediat știrea. A fost dezbătută la televizor și în revistele glossy.

Cercetătorii susțineau că procesul de slăbire e accelerat de consumul de ciocolată, care duce și la un nivel mai sănătos al colesterolului. Studiul se numea ”Cea mai bună parte este că poți să cumperi ciocolată de oriunde” și era semnat de Dr. Johannes Bohannon de la Institutul pentru Dietă și Sănătate.

Johannes Bohannon se numește de fapt John și este jurnalist. Are un doctorat, însă în biologia bacteriilor, iar Institutul pentru Dietă și Sănătate este un simplu site.

Studiul a fost complet autentic. Bohannon și colegii săi au recrutat participanți, pe care i-au repartizat apoi în funcție de diete. Potrivit rezultatelor, beneficiile ciocolatei sunt uriașe, însă rezultatele, care au fost manipulate statistic – sunt complet irelevante, fiind făcute pe un eșantion foarte mic de oameni, iar faptul că ele au ajuns în atenția a milioane de oameni arată numeroase slăbiciuni ale sistemului media.

John Bohannon a făcut acest experiment pentru a demonstra cât de ușor este să promovezi informații false despre știință în presă.

Articolul cuprindea și un interviu cu medicul care s-a ocupat de studiu, Gunter Frank. Întrebat de ce ar fi ciocolata o idee bună ca supliment dietetic, acesta a răspuns: ”Ciocolata neagră are gust amărui, astfel trebuie să fie bună pentru sănătate. Este ca o religie”.

Cum cercetarea a fost acceptată pentru publicare de mai multe jurnale de știință, fiind primită chiar și în Arhivele Internaționale ale Medicinei, care au cerut 600 de euro pentru a o publica, tot ce a rămas de făcut a fost ca informația să ajungă în presă.

”Cheia este să exploatezi lenea incredibilă a jurnaliștilor”, scrie John Bohannon. ”Dacă așezi informația cum trebuie, pot să o transformi într-un subiect care apare în presă la fel cum îți dorești. De fapt, mulți jurnaliști se mulțumesc să folosească doar copy și paste”, a mai spus acesta.

După ”Bild”, articolul a fost preluat imediat de publicații importante ca Daily Star, Irish Examiner, Cosmopolitan, Huffington Post și chiar dezbătut la televiziuni din Texas și Australia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Locuri de muncă în străinătate. Cazarea și masa, asigurate
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici