Cine este autorul atacului din biserica din Franța. „Au ținut un fel de slujbă în limba arabă”

adel kermiche jacques hamel
Adel Kermiche (stânga) și părintele Jacques Hamel, care a fost ucis în timpul atacului. Foto: Twitter / Captură YouTube

Unul dintre bărbații care au omorât un preot francez într-o biserică din nordul țării se afla pe o listă de supraveghere a poliției, purta o brățară electronică și nu avea voie să iasă din casă decât în anumite intervale orare, anunță BBC.

În vârstă de 19 ani, Adel Kermiche fusese arestat de două ori anul trecut deoarece încercase să ajungă în Siria.

De origine algeriană, Kermiche a încercat prima dată să ajungă în Siria în martie 2015. Familia sa l-a dat dispărut și a fost arestat în Germania. A fost adus înapoi în Franța și a fost plasat sub supraveghere judiciară.

Un tânăr a povestit că a încercat să îl aducă pe Adel Kermiche pe „calea cea bună”, însă acesta răspundea de fiecare dată cu texte din Coran.

În mai 2015, Adel Kermiche a încercat din nou să plece în Siria. De această dată a reușit să ajungă până în Turcia, dar acolo a fost arestat din nou și a fost trimis înapoi în Franța.

A fost închis până în martie 2016, când a fost eliberat cu condiția să poarte o brățară electronică și să rămână permanent în locuința sa din Saint-Etienne-du-Rouvray, cu excepția zilelor de weekend, între orele 8.00 și 12.30.

Totuși, toate aceste măsuri s-au dovedit inutile, iar Kermiche a putut să organizeze și să pună în aplicare atacul din biserică.

„Au ținut un fel de slujbă în jurul altarului, în limba arabă”

Alături de un alt bărbat, Kermiche a intrat într-o biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray, o suburbie din Rouen, în timpul unei slujbe. Atacatorii i-au tăiat gâtul preotului cu un cuțit și i-au luat ostatici pe ceilalți credincioși aflați în biserică. Unul dintre ei, un bătrân de peste 80 de ani, a fost înjunghiat de mai multe ori și se află acum în spital.

Cei doi atacatori aveau și un dispozitiv exploziv fals acoperit în folie de aluminiu în momentul în care au intrat în biserica catolică.

Când l-au atacat pe preotul Jacques Hamel, în vârstă de 86 de ani, unii dintre credincioșii prezenți au reușit să iasă din biserică și să anunțe poliția, care a trimis o echipă specializată în luarea de ostatici. Trei dintre ostatici au fost folosiți pe post de scut uman pentru ca poliția să nu poată intra în lăcașul de cult.

adel kermiche
Adel Kermiche. Foto: Twitter

Ulterior, ostaticii au fost eliberați, iar atacatorii i-au urmat afară, strigând „Allahu Akbar”, moment în care polițiștii i-au împușcat mortal pe cei doi. Statul Islamic a anunțat că atacul a fost realizat de „soldații” săi.

O călugăriță din biserică a povestit pentru BBC ce a văzut: „L-au forțat pe părintele Hamel să se așeze în genunchi. El a vrut să se apere, iar atunci s-a petrecut tragedia… Se filmau … Au ținut un fel de slujbă în jurul altarului, în limba arabă”.

Martorii au mai povestit că atacatorii le-au spus oamenilor din lăcașul de cult că creștinii vor să îi distrugă pe musulmani.

Autoritățile franceze încearcă în acest moment să afle cine era cel de-al doilea atacator.

Președintele francez Francois Hollande a făcut un apel la „unitate” și a avertizat că războiul împotriva terorismului „va fi lung”.

„Democrația noastră este ținta, iar ea ne va fi scut. Să rămânem uniți. Vom câștiga acest război”, a mai declarat el.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un bărbat cu explozibili, prins în Polonia cu câteva zile înainte de vizita Papei
Călătorie istorică. Avionul care a zburat în jurul lumii doar cu energie de la Soare
Luare de ostatici într-o biserică din Franța

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.