Luare de ostatici într-o biserică din Franța

Doi bărbați înarmați cu cuțite au luat mai mulți oameni ostatici într-o biserică din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, în regiunea franceză Normandia.

În urma asaltului polițiștilor, cei doi ar fi fost împușcați mortal. Potrivit presei franceze, preotului în vârstă de 86 de ani i s-a tăiat gâtul, după ce atacatorii ar fi strigat „Daesh” (n.r. denumirea Statului Islamic în franceză). Jurnaliștii mai spun că cel puțin unul dintre ei avea pe cap un acoperământ musulman. Un alt ostatic se zbate între viață și moarte.


18:30. O călugăriță care se afla în biserică în timpul slujbei, când cei doi teroriști au intrat, a relatat imaginile șocante la care a asistat. Sora Danielle le-a declarat jurnaliștilor de la radio RMC că „l-au forțat pe preot să îngenuncheze, el a încercat să se apere și a început drama”. Cei doi ar și filmat crima. Aceasta ar fi reușit să fugă în momentul în care atacatorii l-au ucis pe preot și a alertat poliția.

14:36. Potrivit jurnaliștilor francezi de la M6, cei doi atacatori locuiau în Saint-Etienne-du-Rouvray și erau cunoscuți forțelor de ordine pentru „infracțiuni și radicalizare. Despre unul dintre ei se știe că ar avea în bazele de date ale poliției și o fișă S, specifică persoanelor suspectate de islamism.

14:25. Vaticanul a condamnat atacul din biserică și îl caracterizează drept un act de „ucidere barbară”.

13:00. Președintele Francois Hollande și ministrul de interne Bernard Cazeneuve sunt în drum spre locul incidentului.

Acest atac vine la mai puțin de două săptămâni de la atentatul care a avut loc la Nisa. Un tunisian a intrat cu un camion în mulțimea de oameni care s-a adunat să vadă spectacolul de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței.

Acesta a mers în viteză cu mașina pe bulevardul pietonal Promenade de Anglais, înainte să fie împușcat mortal de polițiști. În urma atacului au murit 84 de oameni și sute au fost răniți.

Potrivit ultimelor informații din anchetă, atacatorul, identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, a cercetat locul masacrului de două ori înainte de a comite atacul. Totodată, cu puțin timp înainte de a intra cu vehiculul în oameni, el a trimis un SMS în care cere mai multe arme.