Cine își deschide cont pe rețele sociale cu numele altei persoane riscă între 1 și 5 ani de închisoare

FOTO: LoboStudioHamburg/Pixabay.com
FOTO: LoboStudioHamburg/Pixabay.com

Înalta Curte de Casație și Justiție transmite că deschiderea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane, pe care sunt postate fotorafii, clipuri video sau alte informații despre aceasta, constituie „infracțiune de fals informatic” și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Decizia a fost luată de Înalta Curte, la solicitarea Curții de Apel Brașov, care solicitase „dezlegarea unei chestiuni de drept” într-un dosar cu această speță.

„Înalta Curte admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept:

„Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această  persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează  condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului” și stabilește că:

Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”, transmite Înalta Curte de Casație și Justiție.
Articolul 325 din Codul Penal prevede că „fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.