Cine este cel Abaaoud, cel mai căutat om din Europa

Creierul atentatelor de la Paris este în continuare căutat în toată Europa. Belgienii au închis metroul, școlile și instituțiile publice pentru a-l prinde pe Abdelhamid Abaaoud, cel mai căutat terorist din Europa. Cristian Unteanu, jurnalist specializat în probleme europene, corespondent Adevărul la Bruxelles, a realizat un material despre cel Abaaoud, având ca surse Merit Amit Intelligence and Terrorism Center şi Congressional Research Center (SUA).

Abdelhamid Abaaoud este cetăţean belgian de origine marocană și a crescut în cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde ar fi o adevărată pepinieră pentru jihadişti.

Familia sa s-a stabilit în Belgia în urmă cu 40 de ani, tatăl său are un magazin și și-a permis să cumpere o casă pentru familia sa compusă din soția sa și cei șase copii. Vecinii spun despre Abdelhamid că părea liniștit, fără să facă probleme și nu frecventa moscheea. Însă, în adolescență a devenit membru în găștile de cartier.

Urmează cursurile liceale doar un an și este exmatriculat pentru că fura bani de la colegi și agresa profesorii. În 2010 este prins după ce comite un jaf armat. În închisoare se converstește la islamismul radical și după perioada de detenții pleacă în Siria pentru a se alătura ISIS.

Îl ia cu el și pe fratele său mai mic, Yunes. Tatăl său îl reclamă la poliția belgiană și spune că l-ar fi răpit. Serviciile de informații belgine află activitatea sa intensă de recrutare a mai multor persoane pentru ISIS. Este condamnat de justiția belgiană la 20 de ani de închisoare.

„Am fost în stare să părăsesc Belgia şi să ajung în Siria cu toate că eram vânat de mai multe servicii de informaţii. Numele şi fotografia mea erau difuzate în mass-media şi cu toate astea am fost în stare să stau în ţările lor, să plănuiesc atacurile şi să părăsesc zona în siguranţă atunci când a fost nevoie”, declara Abdelhamid Abaaoud, potrivit articolului de pe adevarul.ro.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.