Cercetătorii români au creat super-oaia. Animalul ar putea revoluționa industria alimentară

Balada Miorița l-a inspirat pe ministrul Mircea Dobre, care vrea să pună o oaie drept simbol turistic al României (Wikimedia Commons)
Balada Miorița l-a inspirat pe ministrul Mircea Dobre, care vrea să pună o oaie drept simbol turistic al României (Wikimedia Commons)

Oamenii de știință români care lucrează în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor din localitatea botoşăneană Popăuţi încearcă să impună pe piață o specie de oaie foarte interesantă.

Cu toate că nu este un institut celebru, stațiunea de la Popăuți funcționează de peste un secol, obținând rezultate foarte bune în genetică.

Din 1909, aici a fost o zonă de cercetare unică în Europa, fiind singura unde se cercetează rasa de oi caracul. În 1988, cercetătorii botoșăneni au reușit să creeze în laboratoare o specie nouă de oaie: caracul de Botoșani.

Acum, la final de 2015, experții zootehniști susțin că au creat profilul genetic al unei ”super-oi”, rezultată din încrucișări și metisaje între specii de succes din Germania, Olanda și Uzbekistan. Această nouă oaie va influența semnificativ industria alimentară, scrie Adevărul.

Ne-am propus aici, la staţiunea de cercetare, să facem o nouă rasă de oaie. O rasă de carne, ca o alternativă la specia creată de noi pentru faimoasele pielicele. Sperăm să obţinem o rasă grea care să aducă o cantitate mare de carne. Am început cercetările şi deja aducem şi exemplarele necesare pentru absorbţie. Vrem să facem oaia de carne Popăuţi, cea mai nouă rasă de oaie“, a precizat Ionică Nechifor, unul dintre specialiştii de la Popăuţi.

Cu toate că rezultatele stațiunii sunt foarte bune, cercetarea se desfășoară în condiții vitrege, din cauza problemelor financiare.

”Partea de cercetare nu mai trebuie neglijată. Avem atâtea activităţi aici. Ne trebuie exemplare pentru cercetările noastre. Şi cu toate acestea, nu primim suficientă finanţare. Este foarte greu în aceste condiţii. Au fost perioade când cercetătorii nu şi-au luat salariile şi câte opt luni“, a explicat zootehnistul Ionică Nechifor.

La centrul din Popăuți a fost diversificată genetic paleta de culori a pielicelelor din rasa caracul, obținându-se chiar și nuanța roz.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.