Povestea unui ghetou din România. Blocuri noi, de 10 milioane de euro, devastate de chiriaşi asistaţi social

Aşa arată o scară de bloc din cartierul bistriţean Viişoara (adevărul.ro)
Aşa arată o scară de bloc din cartierul bistriţean Viişoara (adevărul.ro)

Municipalitatea din Bistrița a început, în urmă cu patru ani, să îi mute pe cerșetorii care ocupaseră centrul orașului, în locuințele sociale noi pe care le-a construit în cartierul Viișoara.

Acum, locuințele arată groaznic. Locatarii au devastat parchetul din camere, care a fost demontat și pus pe foc, în timp ce caloriferele și centralele termice au fost vândute.

Majoritatea chiriașilor sunt de etnie romă. Primăria a construit 9 blocuri în noul cartier de locuințe sociale de la marginea orașului. Costul investiției a fost de peste 10 milioane de euro.

Apartamentele şi garsonierele au fost finisate, dotate inclusiv cu centrale termice. Lipseau doar electrocasnicele şi mobilierul, scrie Adevărul.

Din cele 300 de apartamente și garsoniere, puține au fost îngrijite. Multe nu au geamuri, iar la unul dintre blocuri a fost incendiat.

Jumătate dintre locatari nu mai au gaz, curent sau apă.

„Au fost unii care locuiau pe stradă înainte să li se dea locuinţă. Au dat nişte bani, li s-a făcut buletin de Bistriţa şi aşa au pus mâna pe o locuinţă socială. Ăştia se comportă în locuinţele sociale cum se comportau şi în pădure: şi-au vândut centralele termice, caloriferele şi fac foc într-un butoi din tablă aşezat în mijlocul camerei. Iau apă de la hidrantul dintre blocuri pus de pompieri şi bagă pe foc bucăţi din parchet. Nu toţi care au primit un apartament aici l-au meritat”, a povestit, pentru sursa citată, unul dintre locatari, care locuieşte în aceste blocuri încă din anul 2011.

Polițiștii au început să ocolească zona, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti spune că s-au început demersurile pentru evacuarea chiriaşilor, însă acest lucru este posibil doar în urma unei hotărâri judecătoreşti, iar procesul juridic anevoios.

Chiria în aceste apartamente este de doar 20-30 de lei pe lună.