Cine este autorul atentatului din Franța. Martor: „I-am văzut fața. Părea să se distreze”

atentat franța
Foto: Twitter / Captură YouTube

Bărbatul care a ucis 84 de persoane aseară, dintre care 10 copii, după ce a intrat cu un camion în mulțimea care celebra Ziua Națională a Franței în orașul Nisa, se numește Mohamed Lahouaiej Bouhlel și este de orgine tunisiană, anunță BBC.  Alte 202 persoane au fost rănite în atentat, iar multe sunt internate în spitale în stare critică.

Mohamed era cetățean francez de origine tunisiană și locuia în Nisa.

Publicația „The independent” scrie că Mohamed Lahouaiej Bouhlel era de profesie șofer (curier). Bărbatul avea mai mulți copii, dintre care unul în vârstă de 3 ani.

Autoritățile franceze au anunțat că fosta soție a lui Mohamed a fost reținută.

Mohamed avea 31 de ani și era cunoscut de poliție pentru infracțiuni minore, pentru acte de violență, furt și pentru posesie de arme. La începutul anului 2016 a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru violență și port de arme.

Însă bărbatul nu era în vizorul autorităților pentru legături cu grupările jihadiste sau pentru activități teroriste. Vecinii intervievați de AFP au declarat că bărbatul era un tip „singuratic” și „tăcut”.

„Am avut timp să văd fața șoferului. Avea barbă și părea să se distreze”, a povestit un martor pentru BBC.

Conform iTELE, poliția a desfășurat o percheziție la locuința șoferului camionului.

Mohamed a condus camionul pe o distanță de aproximativ 2 kilometri pe promenada orașului Nisa, ceea ce a făcut ca numărul persoanelor ucise să fie foarte mare. El a folosit și o armă de foc pentru a trage în mulțime.

Camionul frigorific folosit în atentat a fost închiriat în urmă cu două zile la Saint-Laurent-du-Var, o localitate din apropiere de Nisa.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mărturia unui român scăpat ca prin minune din atentatul din Franța: „A trecut la 3-4 paşi de mine”
Bebeluș de 8 luni pierdut în atentat, găsit de familie: „O licărire de speranță într-o noapte de orori”
Cele mai sângeroase atentate teroriste din istoria recentă a Europei

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.