Cine este atacatorul de pe Podul Londrei

Usman Khan a fost condamnat în 2012 pentru infracțiuni asociate cu terorismul
Usman Khan a fost condamnat în 2012 pentru infracțiuni asociate cu terorismul

Poliția metropolitană a dezvăluit că autorul atentatului de la Londra, împușcat mortal de forțele de ordine, se numește Usman Khan. Acesta a fost închis în 2012 după ce a fost acuzat de infracțiuni care au avut caracter terorist.  Avea 28 de ani și a fost eliberat condiționat la sfârșitul anului trecut. În momentul atacului, acesta purta o brățară electronică de supraveghere.

Potrivit anchetatorilor, Usman Khan locuia în zona Staffordshire, iar polițiștii au descins în locuința acestuia pentru percheziții.

„Suntem în poziția de a confirma identitatea suspectului ca Usman Khan, în vârstă de 28 de ani, care locuia în zona Staffordshire (…) Această persoană era cunoscută autorităților, fiind condamnată în 2012 pentru infracțiuni cu caracter terorist.

El a fost eliberat condiționat din închisoare în decembrie 2018, și în mod clar, o direcție crucială a anchetei privește stabilirea modului în care el a ajuns să comită acest atac”, a declarat comisarul Neil Basu, reprezentant al Poliției Metropolitane, într-un comunicat citat de The Guardian.

Usman Khan fusese condamnat la opt ani de închisoare pentru că plănuia să arunce în aer Bursa de la Londra și pentru înființase o tabără de antrenament terorist. Anchetatorii au stabilit la vremea aceea că a avut și complici și se inspirau din rețeaua teroristă al-Qaida.

Când a fost arestat în 2010, acasă la el s-a găsit o hârtie pe care erau mai multe ținte posibile, printre care Ambasada SUA la Londra, casa lui Boris Johnson, pe atunci primar al capitalei Marii Britanii, înaltul prelat al Catedralei Sf. Paul și doi rabini.

Două persoane au fost ucise ieri de Usman Khan pe Podul Londrei, iar alte trei au fost rănite. Polițiștii l-au împușcat, după ce au observat o vestă de care părea atașată o bombă, însă care s-a dovedit a fi falsă.