Cine a câștigat Nobelul pentru pace anul acesta

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Premiul Nobel pentru Pace 2023 a fost acordat iraniencei Narges Mohammadi, „pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți”.

„Premiul pentru pace din acest an recunoaște, de asemenea, rolul avut de sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare și opresiune ale regimului teocratic din Iran care vizează femeile. Motto-ul adoptat de demonstranți – „Femeie – Viață – Libertate” – exprimă în mod adecvat dedicarea și munca lui Narges Mohammadi”, a transmis Comitetul Nobel norvegian.

„Narges Mohammadi este o apărătoare a drepturilor omului și o luptătoare pentru libertate. Lupta ei curajoasă pentru libertatea de exprimare și dreptul la independență a avut costuri personale enorme”, notează sursa citată.

În total, regimul din Iran a arestat-o de 13 ori și a condamnat-o de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici.

Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, se află încă în închisoare.

Ea este directoarea adjunctă a Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, o organizație neguvernamentală condusă de Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2003.