Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, păzite de jandarmii montani

Foto: dgampt.ro
Foto: dgampt.ro

Paza celor cinci cetăți dacice din Munții Orășiei va fi asigurată de jandarmii montani, odată cu preluarea monumentelor UNESCO în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, din anul 2020.

Cetăţile dacice Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa au fost înscrise în domeniul public al judeţului Hunedoara, anul trecut.

Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara a informat că monumentele din Munţii Orăştiei vor avea posturi de jandarmerie montană, în vederea asigurării măsurilor de ordine publică şi protecţie.

Astfel, jandarmii montani vor dispune de toate dotările necesare intervenţiei pe cale pedestră, aeriană sau auto pentru monitorizarea şi paza perimetrului cetăţilor.

Totodată, DGAMPT Hunedoara a anunțat că anul acesta alocă 150.000 de lei pentru promovarea cetăților dacice, urmând ca, în perioada 13-15 iulie, să se desfășorare evenimentul Dac Fest, un festival de reconstituire istorică.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.