Certificat COVID valabil doar 9 luni în loc de 1 an. Ce trebuie să faci ca să călătorești liber în UE

certificat covid digital european
Foto: valerioerrani / pixabay.com

Mai multe surse au declarat pentru agenția de presă Reuters că țările membre UE urmează să limiteze perioada de valabilitate a certificatului COVID la 9 luni pentru persoanele vaccinate numai cu schemă completă (care nu au primit doza booster).

Astfel, cei care nu au primit cea de-a treia doză de vaccin (sau pe cea de-a doua în cazul Johnson & Johnson) nu ar mai putea să circule liber în Uniunea Europeană. Potrivit surselor intervievate, unele state se tem că limitarea ar putea afecta industria turismului.

Uniunea Europeană a introdus certificatele digitale COVID în iulie 2021 pentru a facilita călătoriile pentru persoanele complet vaccinate împotriva coronavirusului, pentru cele care au trecut prin boală în ultimele 6 luni sau pentru cele care prezentau un test PCR negativ.

Certificatul digital COVID a fost gândit inițial pentru a avea o valabilitate de un an. Însă, pe măsură ce au apărut dovezi privind scăderea protecției oferite de vaccinuri de-a lungul timpului, Comisia Europeană a propus, în luna noiembrie, o valabilitate de 9 luni pentru certificatul COVID din momentul în care o persoană a primit două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson).

Dacă va fi aplicată această măsură, cetățenii europeni care doresc să călătorească liber vara viitoare în interiorul UE – fără teste sau carantină – vor avea nevoie de o doză booster (a treia în cazul vaccinării inițiale cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau a doua în cazul Johnson & Johnson).

Sursele au declarat pentru Reuters că țările membre UE ar putea ajunge la un consens săptămâna viitoare. Un diplomat a declarat că există o susținere generală pentru această măsură însă unele state, în special cele din estul Europei, sunt îngrijorate de efectul pe care această limitare îl va avea asupra industriei turismului.

Deocamdată, unele țări au aplicat deja propriile reguli menite să limiteze valabilitatea certificatului COVID. În Franța, aceasta va fi de 7 luni, la fel ca în Cipru, iar în Grecia certificatul digital european va avea o valabilitate de doar 6 luni pentru persoanele în vârstă.

Guvernele UE încearcă acum să găsească o abordare comună pentru toate statele membre UE.

Foto: valerioerrani / pixabay.com