Cercetătorul Jurma: Până la finalul lunii septembrie vom avea între 400 și 500 de copii internați cu Covid în spitale daca trendul nu scade

copil mască coronavirus
Foto: educadormarcossv / pixabay.com

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează că, dacă se va păstra trendul actual al pandemiei în România, ar putea fi internați în spitale, cu COVID, între 400 și 500 de copii, din care circa 40 – 50 la terapie intensivă.

Cercetătorul Jurma mai scrie, într-o postare pe Facebook, că în România, copii sunt mai vulnerabili la covid decât media europeană din mai mult motive: prevenția este complet ignorată, obezitatea este cronică, iar școlile și orasele nu au terenuri de sport libere pentru copii.

Postarea integrală a lui Octavian Jurma (medic și cercetător specializat în neuroștiințe):

„Am acceptat cu prea mare ușurință moartea părinților și bunicilor că preț pentru relaxarea nostra. Astfel încât pe măsură că pandemia, că un prădător iscusit, termină de devorat pe cei mai vulnerabili de la capătul vieții, începe să îndrepte spre cei mai vulnerabili de la începutul vieții.

Din nefericire, din combinația prezenței obligatorii a copiilor în clase și absența obligației adulților de a le asigura siguranță maximă posibilă, face că infectarea copiilor să devină aprope o obligație în valul 4-Delta. Între siguranță copiilor și relaxarea adulților, am fost din nou de partea adulților iresponsabili. Consecințele se văd deja.

Începând cu luna septembrie, raportul zilnic al GCS conține și numărul de minori internăți în spitale și la AȚI, o decizie foarte bună. În continuare nu știm câți sunt nou internați, cifra reprezintă doar diferența dintre cei nou internați și cei externați. E doar o metodă de a subestima gravitatea reală a pandemiei.

În România, o țară în care prevenția este complet ignorată și obezitatea este epidemică, în care școlile și orașele nu au terenuri de sport libere pentru copii, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-10 decât media Europeană.

Observăm că din păcate și evoluția internărilor în rândul minorilor are o creștere accelerată. Astfel am încheiat această săptămâna cu 201 de copii internăți în spitale și o creștere medie cu 60% față de săptămâna trecută.

Să ai copilul internat în spital din cauza COVID-19 este o încercare grea pentru orice familie. Să ai însă copilul internat la terapie intensivă, să te rogi în fiecare seară să fie în viață când te trezeșți, este o tragedie pe care nimeni nu dorește nici măcar să și-o imagineze.

Este însă un preț pe care tot mai multe familii din România îl plătesc pentru marea noastră relaxare, din care nu suntem în stare să ieșim nici măcar acum în ceasul al 13-lea. Astfel am încheiat această săptămâna cu 18 copii internăți la AȚI și o creștere medie cu 81% față de săptămâna trecută.

Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internăți în spitale, din care 40 și 50 la AȚI. În 4 săptămâni aceste numere se pot dublă din nou.

Din fericire COVID-19 rămâne o boală mult mai ușoară pentru tineri decât pentru varstinici. Minorii reprezintă 0.2% din totalul celor internăți.

Din nefericire odată internăți prognosticul este doar de 2x mai bun decât al adulților. Astfel 7% din copii internați sunt la AȚI în vreme ce 12% din adulți internați sunt la AȚI.

Câte paturi AȚI avem la pediatrie? Pe hârtie în jur de 100 dar am primit asigurări la debutul valului 4 că minorii se pot internă și în secțiile de AȚI pentru adulți. Problema aici este însă că paturile de adulți în AȚI se epuizează mai repde decât cele pentru copii și e puțin probabil că atunci când vor fi nevoie de ele se vor găși cu ușurință.

Dacă nici datele astea nu te pot convinge că infecția e mult mai periculoasă decât vaccinul pentru copilul tău, nimic nu o să te poată convinge.

PS. Nu uită să mulțumeșți negationistilor din jurul copilului tău pentru că sunt atât de curajoși cu viață celor mici și că te-a convins să nu-ti vaccinezi copilul.”

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.