Centrul European pentru Securitate Cibernetică va avea sediul la București

FOTO: surdumihail/Pixabay.com
FOTO: surdumihail/Pixabay.com

Prima agenție europeană de pe teritoriul țării noastre va fi Centrul European pentru Securitate Cibernetică, Bucureștiul fiind ales în dauna altor mari orașe, precum Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și Leon.

Capitala Româmniei a învins, în finală, cu 15 voturi la 12, orașul belgian Bruxelles.

”Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, București va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenție UE de pe teritoriul RO. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Principala activitate a centrului va fi gestionarea fondurilor pentru securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale UE.

„În urma unui vot la Bruxelles, România este țara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu mult[ hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple : oameni politici, din administrație și diplomați!”, a scris Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

Vestea vine la doar un an după ce România a devenit membru cu drepturi depline al Centrului de Excelență NATO pentru Atacuri Cibernetice.