Cele mai sănătoase soiuri de cartofi

FOTO: stanbalik/Pixabay.com
FOTO: stanbalik/Pixabay.com

Nutriționiștii spun despre cartofi că furnizează o serie de vitamine și minerale esențiale, precum potasiu sau fibre. De asemenea, conțin antioxidanți și alți compuși vegetali. Devin nesănătoși și foarte bogați în carbohidrați doar din cauza modului în care sunt gătiți.

Cei de la Health au făcut o listă cu beneficiile pe care le au fiecare soi de cartofi.

Cartofii mov. Sunt o sursă bogată de compuși vegetali benefici, printre care se numără antocianii, un tip de antioxidant. Antocianii sunt pigmenți vegetali care oferă fructelor și legumelor nuanțe de violet, albastru sau roșu. Pe lângă rolul lor în conferirea culorii distinctive a cartofilor mov, antocianii sunt benefici pentru sănătate deoarece protejează celulele împotriva deteriorării și reduc inflamația, ambele contribuind la diminuarea riscului de boli cronice.

Studiile indică faptul că persoanele care consumă alimente bogate în antociani, precum cartofii mov, prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta anumite afecțiuni, inclusiv boli de inimă și diabet de tip 2.

Cartofii mov pot fi o opțiune mai favorabilă pentru controlul glicemiei în comparație cu alte soiuri de cartofi, datorită conținutului lor ridicat de polifenoli. Acest lucru se datorează faptului că s-a constatat că acești cartofi pigmentați au un efect mai redus asupra nivelului de zahăr din sânge după mese în comparație cu cartofii galbeni și albi.

Cartofii roșii. Reprezintă o excelentă sursă de flavonoide, în special quercetina. Acești cartofi conțin de două ori mai multe flavonoide decât cartofii albi. De asemenea, sunt bogati într-o varietate de substanțe nutritive, inclusiv vitamina C și potasiu.

Similar cu cartofii mov, cei roșii sunt o sursă importantă de vitamina C. În plus, acești cartofi sunt o bună sursă de potasiu, esențial pentru reglarea tensiunii arteriale și menținerea sănătății inimii.

Cartofii dulci. Cartofii dulci sunt remarcabili pentru conținutul lor nutritiv, furnizând substanțe pe care nu le găsești în cartofii roșii, mov sau albi, în special vitamina A. Acești cartofi sunt plini de carotenoizi, precum beta-carotenul, care este o sursă importantă de provitamina A. În organism, beta-carotenul se convertește în forme active ale vitaminei A, precum retinal și acid retinoic.

Pe lângă aceasta, cartofii dulci sunt o sursă bogată de fibre, vitamine din complexul B, vitamina C și potasiu.

Comparativ cu ceilalți cartofi, cei dulci sunt mai bogați în fibre, oferind aproximativ 75% mai multe fibre în aceeași porție în comparație cu cartofii roșii. Fibrele sunt esențiale pentru menținerea sănătății intestinale și funcționarea corectă a sistemului digestiv.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.