Cele mai frecvente probleme în cuplu și recomandări pentru a le depăși

Potrivit specialiștilor, pandemia a venit nu doar cu presiuni asupra economiei, asupra stării de sănătate fizice și emoționale, dar şi asupra relaţiilor de orice fel. Fără doar și poate, cele mai afectate au fost cele de cuplu, deși nici adolescenții privați de interacțiuni sociale și școala față în față nu au dus-o chiar ușor sub același acoperiș cu părinții.

În interiorul cuplului, schimbările impuse de contextul pandemic au reprezentat și reprezintă în continuare o reală provocare. În doi, tensiunile pot interveni la tot pasul, iar factorul declanșator, pe un fond de stres sau rutină, poate fi un simplu refuz („Nu vreau să spăl vasele!”), un reproș nevinovat („Atunci când ai ieșit la magazin, ai uitat să iei gunoiul!”) sau o comparație în raport cu un factor extern („X și Y au ieșit la munte, și-au făcut poze cu prima zăpadă, iar ea are în brațe un buchet mare de trandafiri”).

Provocarea supremă: răsfăț fără a aștepta ceva în loc

În loc să continui cu reproșuri, poți să ai tu inițiative diverse, astfel încât să-ți surprinzi în mod plăcut partenera. Ține cont că tu ai lângă tine un om care îți este egal, nicidecum unul care să îți facă mereu pe plac, care să întrețină ordinea și să adune toate șosetele desperecheate, să facă mâncare și cumpărături zilnic. Achiziționează de la un click distanță un espressor cafea, încearcă să o surprinzi dimineața cu mai multe tipuri și cu diferite arome. Sau, într-o zi când ea e în parc cu prietenele, aspiră întreaga casă și pune o cutie de paste integrale la fiert și cumpără un sos bolognese. Nu aștepta nimic în schimb, ceea ce faci nu e un troc, ci o dovadă de iubire, protecție și grijă.

Totodată, nu subestima importanța comunicării în relația de cuplu. Măcar la finalul zilei, atunci când sunteți pe punctul de a adormi, adresează-i partenerei întrebări deschise despre gândurile, stările, aspirațiile și nemulțumirile acesteia. „Cum te-ai simțit azi?”, „Unde ai vrea să petrecem sărbătorile, preferi să stăm acasă?”, „Ce ți-ai dori să facem împreună?” – sunt numai câteva exemple care te vor ajuta să-l înțelegi mult mai bine pe cel de lângă tine.

Marele hop: deidealizarea persoanei iubite

În această perioadă, odată cu rutina, apare și fenomenul de deidealizare a persoanei iubite: atunci când te îndrăgostești, o ridici pe un piedestal, îi hiperbolizezi trăsăturile pozitive, pentru ca odată locuind cu ea, uneori 24 de ore din 24, să începi să-i observi defectele. Cel mai probabil te-a enervat să vezi că lavoarul de la baie e murdărit cu cremă, pulbere de fard sau blush, că pe covorul pufos se disting zilnic fire de păr sau că discuțiile la telefon cu prietenele ei sunt de-a dreptul interminabile. 

Acceptă că celălalt nu e ca tine, că are tabieturi diferite și că e important să îi respecți nevoia de intimitate și să nu o privezi de bucuriile care fac sens pentru ea. Totodată, dacă nu ai învățat până acum lecția toleranței, este vremea să o faci, până nu va fi prea târziu.

Chiar dacă întâmpinați și probleme, fii tu cel care caută soluții și deveniți unul dintre acele cupluri care, în acest context dificil, se conectează și mai mult. 

Sursă foto: pexels.com

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.