Cele 12 declarații esențiale despre acuzațiile împotriva DNA

Direcția Națională Anticorupție respinge veridicitatea declarațiile fostului deputat Vlad Cosma, care a acuzat procurorii că fabrică dosare și a prezentat înregistrarări ale unor discuții pe care le-ar fi avut cu procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea, de la DNA Ploiești. Declarațiile au fost făcut duminică seară, la Antena 3.

Procurorul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, a declarat, într-o conferință de presă, că „niciodată nu au fost falsificate probe în dosare” și a susținut că Vlad Cosma și apropiații acestuia exercită „de aproximativ două luni” un șantaj asupra procurorilor pentru a influența instața în procesul de corupție în care e judecat.

„Niciodată nu m-am întâlnit cu ei în afara instituției și niciodată nu am vorbit cu cei doi la telefon, nici pe WhatsApp nici pe altceva”, a declarat Lucian Onea. Șeful DNA Ploiești a mai spus că „procurorii sunt independenți” și „nimeni, nici Kovesi, nici altcineva nu intervine în activitatea lor”, iar „procurorii nu sunt obligați să informeze pe nimeni” în ceea ce privește anchetele lor.

Onea a fost intrebat de unde sunt interceptările publicate luni dimineață de DNA. „Acele înregistrări fac parte din strategia de șantaj și fac parte din dosarul (de șantaj) despre care v-am spus. (…) Am vrut să vedeți la ce suntem supusi și să vedeți despre ce e vorba”, a raspuns procurorul.

Contre între Kovesi și procurorul Iorga

Într-o declarație pentru ziare.com., Laura Codruța Kovesi a respins și afirmațiile făcute de procuroarea Mihaiela Iorga, despre urgentarea dosarului unui fost ministru, care ar fi ajuns la un moment dat pe lista cu posibili nominalizați la funcția de premier.

„Trebuia desemnat premierul României și era vehiculat numele unui fost ministru. Există în lucru la mine un dosar cu acest ministru. Am fost chemată și întrebată dacă am putea să ieșim cât mai repede cu dosarul. Explicația a fost de genul că <<dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România – n.r.) va fi ministru al Justiției, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi>>”, a declarat duminică seară, la Antena 3, Mihaiela Iorga Moraru.

Iorga a relatat că i-a explicat şefei DNA că nu sunt suficiente probe la acel moment, iar continuarea cercetării ar fi implicat o cerere către Parlament. Mihaiela Iorga a relatat şi că a fost şi ţinta unor ameninţări venite din partea doamnei inspector Elena Rădescu, chiar în sediul Inspecţiei Judiciare.  „Nu am nicio reţinere pentru că efectiv a fost şocant. Am fost audiată de dânsa. Nu a interesat-o ceea ce s-a întâmplat cu această audiere. M-a întrebat de ce vreau dragoste cu forţa cu DNA. I-am explicat că am solicitat ordinul de revocare pentru a mă apăra. Am primit mai multe ameninţări să nu mă lupt cu sistemul sau cu doamna procuror şef.

A încercat să sugereze că doamna procuror şef e nevinovată în toate aceste evenimente, că altcineva dictează aceste acţiuni. Asta a lăsat de înţeles. E un război personal şi e vizibil. Din păcate, e motivul pentru care nu am vrut să vorbesc, dar am văzut că ea nu are nicio reţinere”, a susţinut Mihaiela Iorga.

„A mai fost o chestiune cu doamna Rădescu. Mi-a spus să am grijă ce fac că am un copil de cresut. Chiar în biroul dânsei. Am perceput-o ca pe o aminţare directă. Nu am ripostat. Am vrut să-i spun că am doi copii, nu unul, şi că e dezinformată”, a mai relatat Iorga.

„Nu a existat nicio discuție cu vreun procuror din DNA sau cu inculpata Moraru Iorga Mihaela despre un dosar despre vreun ministru care putea să ajungă premier”, a fost replica procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un răspuns transmis site-ului ziare.com.

Iată care au fost alte reacții importante, pe marginea acestui subiect.

Reacția ministrului Justiției

Tudorel Toader, la Antena 3: „Nu voi sesiza Inspecția Juridică. Consider că la acest moment nu mai e necesară sesizarea, pentru că, dacă aș sesiza, ar trebui să aștept rezultatele verificării. În acest timp au ieșit multe la iveală. Dacă lucrurile așa stau, este bine ca românii să cunoască adevărata față a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, să vadă modul în care se respectă prezumția de nevinovăție. Am raportul privind DNA și îl pot prezenta oricând. Există și varianta prezentării în plenul Parlamentului a unui raport de sinteză privind activitatea Ministerului Public. Voi vedea care este varianta cea mai recomandată și completă, rapidă”.

Reacțiile din Guvern

Viorica Dăncilă, prim ministru (PSD): „Este îngrijorător pentru fiecare român și eu, în calitate de prim ministru, văzând că în discuțiile de aseară se cerea fabricarea probelor chiar pentru prim ministru, nu sunt într-o situație confortabilă, dar și pentru un român care trebuie să vadă în justiție dreptatea. Nu trebuie să vedem că întreaga justiție ar face lucruri urâte sau că nu ar judeca lucrurile drept”.

Paul Stănescu, vicepremier, ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale (PSD): „Eu cred că nu mai poate să rămână doamna Codruța Kovesi la conducerea CNA… a… DNA. Ar trebui să își dea dumneaei demisia. Noi vom lua o decizie politică și o poziție. Probabil că în Biroul Parlament se va schița discuțiile care vor avea loc în CEX, miercuri, și în CEx vom lua o decizie în ceea ce privește poziția PSD în această chestiune foarte gravă”.

Reacțiile din PSD

Liviu Dragnea, președinte PSD, președintele Camerei Deputaților: „Eu nu vreau plecat pe nimeni, fiecare să plece când îi vine sorocul şi aici nu se pune problema să plece cineva sau altcineva. Problema e mult mai gravă, eu nu mă duc după discuţiile astea. Aici nu e vorba despre cine este într-o anumită funcţie, e vorba de o practică urâtă, periculoasă, nedemocratică, de poliţie politică ce se întâmplă în România. Asta că o vreau eu plecată pe Kovesi – să stea doamna Kovesi cât vrea la DNA!”.

Codrin Ștefănescu, secretar general-adjunct PSD: „Tudorele, fă ceva că nu se mai poate, lucrurile au ajuns la paroxism. (…) Nu știu dacă trebuie revocați anumiți șefi, deschise anchete penale, dar lucrurile au luat-o razna total în România, iar oamenii care au funcții numite a lua aceste măsuri nu le iau”.

Șerban Nicolae, senator PSD: „Noi am aflat că lupta anticorupţie era una selectivă. Dacă prindeai un corupt nu-l sancţionai, încercai să-l forţezi să îţi dea un alt corupt mai interesant sau mai important. Au fost distruşi oameni, cariere, familii. Dacă ar fi fost o luptă anticorupţie, atunci ar fi fost sancţionaţi toţi corupţii descoperiţi. Am ajuns într-un moment foarte grav în care DNA ar trebui refăcută din temelii”.

Andreea Cosma, deputat PSD, sora lui Vlad Cosma: „Urmează noi dezvăluiri. Nu cred că are cum să-l acopere (n.r. procurorul Mircea Negulescu), pentru că sunt mai multe probe. E bine să se dezică de ei și să-i suspende din funcție măcar”.

Reacție din ALDE

Călin Popescu Tăriceanu, președintele PSD și președintele ALDE: „Sunt lucruri extrem, extrem de grave care nu-şi au locul într-o societate democratică. Mai ales când vrem să dovedim că în România funcţionează statul de drept, aceste lucrui arată că nu avem stat de drept, ci un simulacru. Se poate zdruncina grav încrederea cetăţenilor în justiţie”.

Reacția procurorului general

Augustin Lazăr, procurorul general: „Aş dori să vă asigur de disponibilitatea Ministerului Public de a discuta cu presa, de a discuta problemele şi evenimentele pe care Ministerul Public le are în anumite momente. (…) Plângerea a depus-o unul dintre inculpaţii care este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această plângere este în analiză şi trebuie să mai ştiţi că având în vedere existenţa unui dosar în curs şi unul pe rolul Înaltei Curţi, care îi priveşte pe inculpaţii care au depus plângerea la Parchetul General, alte aspecte nu le putem discuta public”.

Reacția DNA

Comunicatul DNA: „Cu referire la emisiunea difuzată de postul de televiziune Antena 3, în cursul serii de 11 februarie 2018, în care au fost prezentate o serie de înregistrări audio, ce redau presupuse discuții purtate de procurorul șef al Serviciului Teritorial Ploiești – Onea Lucian cu inculpatul Cosma Vlad, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

1. Vlad Cosma, inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal.

2. Relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la șeful Serviciului Teritorial Ploiești și, în lipsa acestuia, la alți procurori/ofițeri de poliție judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situație juridică favorabilă lui și tatălui său – inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu în același dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat și fiul său).

În concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracțiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum și să întocmească și să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătățirea situației juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului.
Persoanele respective au atras atenția procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor și ofițerilor de poliție care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care și cel privindu-i pe inculpații sus menționați.

Transcriere discuție dintre persoană din anturajul lui Mircea Cosma și ofițer de poliție de la ST Ploiești – 09.02.2018

Persoană: … Duminică iese pe televizor. Și-au făcut niște înregistrări, niște chestii de genul ăsta… și vor să iasă pe televizor să distrugă pe toată lumea.
… N-am ce să fac! Că asta… că n-au… Au făcut, au aranjat tot! Să… Vor să iasă duminică, să iasă pe televizor cu ele.
… Nici nu v-am spus!… Și dacă va fi un scandal foarte mare și o bășică foarte mare, care va exploda, pentru că el are niște chestii foarte, foarte…
… O să iasă un scan… o să iasă un scandal fantastic, că se duce la presă, care presa e împotriva voastră! Și o să fie o… întreg scandal. Eu acuma vă spun decât… vă spun… vă trag un semnal de alarmă… Adică, ce puteți să faceți?… că nu puteți să le faceți, că el le are… Oricum sunt toate date, montate…
… Ei au ce au, că… ăla mi-a zis: ”…Domn’e (…) nu mi-au dat nici măcar o caracterizare pentru tata!”
… Dumneavoastră trebuie să înțelegeți, că nu e de glumă! Au făcut niște discuții mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la ÎNALTA CURTE… tot felul de discuții… cu S.R.I.-ul… s-au înțeles… au fost toți, împreună, la SEBI GHIȚĂ, în… în ăsta, cum îi spune? În… ă… în SERBIA.
… Au avut pe-acolo discuții… le-a arătat… au montat împreună… Sunt montate oficial cu ăia după la R.T.V., cu GÂDEA, de la ANTENA 3… Deci, nu… nu e un scăndăluț!
… E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… și ROMÂNIA TV… și ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…!
… Doamna… trebuie găsită o variantă prin care să scăpați de ăștia după cap, că o să vi se rupă picioarele la toți! Credeți-mă, s-au făcut niște…!
Ofițer DNA: Ce variantă? Care ar fi varianta?
Persoană: Nu știu! Să-l lăsați, dracu’, în pace!
…trebuie să ne așezăm undeva, să căutăm o variantă, să pice la o pace, să facă într-un fel, că o să vadă ce recul o să aibă prima…
….Duminică apare… Trebuia să apară pe data de 15… eu știam ceva, n-am fost sigur… da’ am avut noi… ne-a amânat nouă procesu’… și acum avem pe 18 proces… și s-ar putea să fie ultimul, că încep dezbaterile și… a zis … „Ce să mai fac cu alea, dacă mă duc la pușcărie?”
…Cu cât ajungi mai sus, căderea e în jos… și eu acuma vă spun în felul următor… asta, așa… fac o discuție… și uit că am făcut-o! Vedeți-vă de pielea dumneavoastră, că sunteți la fel de băgată ca și ceilalți!
… Este vorba și de serviciul, și de salariile, și …[neinteligibil]…, și de familia dumneavoastră.

…Da! Eu, cu ochii mei am văzut! Mi-e milă de dumnea… Eu vă spun cinstit! Vedeți-vă de pielea dumneavoastră!
…Oamenii-s nebuni! Nu vă dați seama ce filme au făcut, ce discuții, ce îmbârligări! Au discuții cu CIUTACU, cu… cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu… cu douăzeci de inși… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu știu unde, cu PONTA, care nu știu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ și n-au vrut să …[neinteligibil]… una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon…
… E ticluită ca lumea și sunt pregătiți rău de tot!
… Și după ce vedem primul set și vedem impactul care este… o să vă dau un telefon, că vin… și vedem.

Transcriere discuție dintre o altă persoană din anturajul familiei Cosma și procuror ST Ploiești – 29.01.2018

Persoană: Nu! Problema e că… o să înceapă un mare scandal la ANTENA 3… și v-au filmat… și pe dumneavoastră……Nu știu! Au intrat doi… cablați cu interfoane, cu camere, cu tot…
… Intră și GHIȚĂ de la BELGRAD, în direct… S-a dus VOICULESCU acolo… Adică, e o chestiune amplă, care e numa’ pe D.N.A. Ploiești!…. VLĂDUȚ COSMA. Are termen în februarie și acuma vrea să dea drumul…
…Și… concluziile ajung la KÖVESI. că de aia s-a dus VOICULESCU, că vor să… habar n-am!… ă… știu doar că o să le dea drumu’… la ANTENA 3, la GÂDEA, …, tot se duc, fac repetiții… montaje. Serios!
… Da, nu știu. Că miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan!
… Adică, nu e o situație de cancan, că vor să dea niște înregistrări! Ideea e să-l distrugă pe domnul ONEA… nu știu!… să ajungă la KÖVESI… Dacă e și VOICULESCU băgat… și GHIȚĂ… în treaba asta, e o chestiune mai serioasă! Nu e făcută doar așa, de… VLĂDUȚ!

3. Difuzarea înregistrărilor, cum – de altfel – a afirmat și unul dintre cei doi interlocutori, are ca scop compromiterea procurorilor și a ofițerilor de poliție care au instrumentat cauzele privind pe Cosma Mircea, Cosma Vlad și pe fostul deputat Ghiță Sebastian Aurelian, în condițiile în care, așa cum am menționat, pe rolul ICCJ se află dosarul penal cu termen la data de 19 februarie 2018.
La acest moment, alte detalii nu pot fi furnizate, deoarece aspectele menționate fac obiectul unui dosar penal având ca obiect, între alte infracțiuni, și infracțiunea de șantaj.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.