Moneda națională s-a prăbușit. Azi avem cel mai slab leu din istorie

FOTO: GreatNews lei bani leu
FOTO: GreatNews

BNR a anunțat în această dimineață un curs de 4,6599 de lei pentru un euro. Este cel mai slab leu din istorie.

Anterior, cel mai slab leu fusese înregistrat pe 29 decembrie 2017, când un euro a fost 4,6597 de lei.

Demiterea celui de-al doilea premier al PSD de către social-democrați în doar 7 luni pare să aducă și instabilitate economică. Astfel, leul s-a depreciat puternic în raport cu euro.

După ce cursul anunțat ieri de BNR fusese de 4,62 de lei pentru un euro, astăzi leul este mult mai slab și a atins un nou record negativ: 4,6599 de lei pentru un euro.

Și dolarul a crescut, de la 3,76 lei pentru un dolar ieri, la 3,81 astăzi.

Luni, 15 ianuarie, premierul Mihai Tudose a pierdut sprijinut PSD-ului și al lui Liviu Dragnea și a ales să demisioneze.

În urmă cu 7 luni, fostul premier Sorin Grindeanu a avut aceeași soartă. A pierdut sprijinul liderului PSD Liviu Dragnea și, deoarece nu a vrut să plece prin demisie, a fost demis de propriul partid prin moțiune de cenzură.

Premier interimar a fost numit Mihai Fifor, ministrul Apărării, iar de miercuri, 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a convocat la consultări partidele parlamentare pentru a găsi un nou prim-ministru.

Klaus Iohannis a averizat că pot urma efecte negative și pe plan economic, nu doar politic: „Situația mă nemulțumește profud. E o situație are mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri avem deja două guverne PSD eșuate. Acum, evident că este nevoie de un Guvern pentru a scurta cât se poate de mult situația de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă care va duce la stabilirea unui nou Guvern fiindcă această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică. Și, mult mai important, vreau să previn posibilele urmări economice negative ale acestei crize genrate în interiorul PSD-ului”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.