Castorii au revenit în sudul Munților Făgăraș după 100 de ani | VIDEO

castori muntii fagaras
Foto: Liviu Ungureanu

După mai bine de 100 de ani castorul a revenit acasă în sud-estul Munților Făgăraș, în albiile râurilor Dâmbovița, Argeșel și Râul Târgului din județul Argeș, din inițiativa Fundației Conservation Carpathia.

„După 2 ani de studii științifice și socio-economice și mii de ore petrecute în teren, în sudul Munților Făgăraș, primele familii de castori vor reveni într-una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere natural ale României, într-un program amplu de reintroducere a acestei carismatice specii”, anunță fundația într-un comunicat de presă.

Planul Fundației Conservation Carpathia este de a reintroduce un număr total de 90 castori de-a lungul următorilor 3 ani, pe întreaga durată de implementare a proiectului finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature.

Dintre acestia, 70 vor fi capturați și relocați din bazinul râului Olt, zonă în care au ajuns să dezvolte o populație sănătoasă și viabilă, iar restul de 20 vor proveni din populația existentă pe râul Elba, pentru a asigura diversitatea genetică.

Aceste acțiuni se vor realiza anual, primăvara și toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.

Castorii vor fi inițial marcați cu emițătoare, astfel încât să poată fi monitorizați. Odată ce puii acestor castori vor prelua controlul, rangerii fundației vor continua să monitorizeze toate semnele de castori.

„Procesul de relocare si monitorizare se va desfășura ținând cont în primul rând de biologia și etologia (comportamentul) acestei specii. În acest context, perioadele de relocare vor fi primăvara și în primele două luni de toamnă, pentru a nu pune în pericol supraviețuirea în zonele în care vor fi relocați. Tot procesul va fi foarte atent supravegheat în toate etapele (capturare, transport, eliberare și monitorizare ulterioară). Ceea ce ne dorim este să reușim să implementăm acest proiect cu prejudiciu minim pentru această specie” a declarat Liviu Ungureanu, specialist în castori la Conservation Carpathia.

De ce castorul în sudul Munților Făgăraș?

Fundația Conservation Carpathia a realizat o serie de studii de-a lungul ultimilor ani, atât cu privire la condițiile de viață, cât și la atitudinea localnicilor față de castori. Conform acestora, majoritatea respondenților salută revenirea castorilor, așa cum s-a întâmplat și în cazul revenirii zimbrilor în zonă.

Specialiștii fundației au ales cele mai bune zone pentru reintroducerea castorului, locuri îndepărtate de comunități, astfel încât castorii să stea departe de sate și de oameni.

Foto: Mădălin Mocanu

„Acest veritabil constructor și peisagist are capacitatea de a construi diguri și de a crea rezerve de apă, modificând prin aceasta configurația și caracteristicile mediului. El creează medii favorabile plantelor hidrofile și contribuie la revitalizarea unor zone, fiind un mamifer benefic pentru biodiversitate”, a declarat Adrian Aldea, manager faună sălbatică la Conservation Carpathia.

Cunoscut la noi sub denumirea de breb, castorul este supranumit „inginerul ecosistemelor” pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de suprafețe naturale unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climei și secetelor prelungite.

Foto: Mădălin Mocanu

„Dintre beneficiile prezenței castorilor în sud-estul Munților Făgăraș se poate sublinia contribuția la purificarea și filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente și substanțe nutritive. De asemenea, sporesc bogăția naturală a zonei prin crearea de zone umede, suprafețe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană și adăpost pentru alte specii: păsări, pești, insecte, amfibieni. Un alt beneficiu este încurajarea dezvoltării lăstarilor tineri de specii lemnoase, în special salcia. În plus, castorii contribuie la extinderea zonelor umede și creșterea capacității terenurilor de a stoca mai multă apă, astfel pot reduce semnificativ viteza debitului și chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundațiilor”, se mai arată în comunicatul de presă al fundației.

„Pe lângă valoarea sa naturală de neprețuit, castorul este și un adevărat ambasador turistic. Prezența lui în zonă poate atrage mii de vizitatori pe an, iubitori de natură și de frumos, oameni care își doresc să cunoască această specie și să învețe cât mai multe despre ea. În acest sens, în perioada următoare, fundația va pune bazele a trei centre de informare turistică în Rucăr, Lerești și Nucșoara, județul Argeș, centre unde cei interesați vor avea ocazia să se delecteze și documenteze cu privire la această specie și rolul ei în natură”, continuă comunicatul.