Cei care au mai multe mașini și mai multe case ar putea plăti impozite mai mari

Adrian Câciu
Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că va propune mai multe modificări în Codul fiscal pentru anul 2023. Acestea vor fi dezbătute cu reprezentanți din mediul afaceri, sindicate, mediul academic și vor primi asistența FMI și din partea Băncii Mondiale.

Printre altele, Adrian Câciu propune taxarea suplimentară a celor care au mai multe proprietăți.

„Cred că va trebui o abordare mai fermă din perspectiva taxării proprietăților în contextul taxării proprietății suplimentare. Eu nu gândesc în termeni de prima proprietate sau ceea ce înseamnă necesarul de confort pe care trebuie să-l aibă un cetățean să fie taxat sau suprataxat.

În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”, a declarat ministrul, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Ministrul Finanțelor spune că ar trebui impozite mai mari și pentru cei care au mai multe mașini.

„Eu aș propune de la a treia ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua.

Important este ca și ceilalți să fie de acord cu o abordare. OK, de unde începem? La prima nu ne legăm pentru că înseamnă un confort strict necesar. Să-l definim ca atare. După aceea putem să facem analiza”, a mai adăugat ministrul.

Cîțu respinge ideile lui Câciu

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că astfel de propuneri îi amintesc de comunism şi că oamenii care au succes nu trebuie penalizaţi.

„Mi se pare aberantă o astfel de declaraţie – am auzit o maşină, o familie, m-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism atât timp cât Partidul Naţional Liberal este în acest compromis la guvernare”, a declarat Cîțu la TVR.

Referindu-se la decizii luate la nivel de minister al Finanţelor, Cîţu afirmă că „dacă cineva este azi acolo şi nu poate, să spună, că vin alţii care pot”.

„Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când cam asta era: o maşină, o familie şi atunci greu, stăteai cinci ani de zile să-ţi iei o maşină. Cam aşa sună şi asta. Pentru Partidul Naţional Liberal – şi o spun asta ca o linie roşie – proprietatea privată e sfântă. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite, au plătit taxe, nu trebuie penalizaţi pentru că au avut succes în viaţă, trebuie încurajaţi.

Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri. Mi se pare aberantă o astfel de declaraţie – am auzit o maşină, o familie, imediat mi-am adus aminte de comunism – nu ne vom întoarce în comunism atât timp cât Partidul Naţional Liberal este în acest compromis la guvernare nu se va întâmpla acest lucru. Le-am promis românilor în 2020, când am candidat, că nu vom introduce taxe noi. Nu vom introduce taxe noi. Am arătat în cea mai cruntă criză economică din ultima sută de ani că poţi să ai venituri la buget mai mari chiar dacă scoţi impozite şi taxe, deci am arătat că se poate. Dacă cineva este azi acolo şi nu poate, să spună, că vin alţii care pot”, a afirmat Florin Cîţu, la TVR.