Cea mai dură pedeapsă cerută de procurori pentru torționarul Vișinescu

Alexandru Vișinescu FOTO: adevarul.ro
Alexandru Vișinescu FOTO: adevarul.ro

Procurorii care l-au anchetat pe Alexandru Vișinescu, torționar în închisorile comuniste, care s-ar face vinovat de numeroase crime, au cerut în fața judecătorilor ca acesta să fie închis pe viață.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție l-a trimis în judecată pe Vișinescu sub acuzația de infracțiuni contra umanității. Cei care au făcut sesizarea au fost cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

IICCMER a ajuns, în urma mai multe anchete, că Alexandru Vișinescu se face vinovat de moartea a 12 deținuți politici, în cei șapte ani în care a condus pentenciarul de la Râmnicul Sărat, între 1956 și 1963.

„A săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic. (…)

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, se arată în referatul procurorilor.

În penitenciarul de la Râmnicu Sărat se aflau șefi ai Partidului Național Țărănescu și ai Partidului Național Liberal, „dușmani” ai regimului comunist. Procurorii spun că decesul deținuților survenea „în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic”.

În prezent, Alexandru Vișinescu trăiește într-un bloc din centrul Capitale și are o pensie de peste 3.200 de lei.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.