Ce spune Vaticanul despre vaccinul anti-COVID-19

Papa Francisc. Foto: Wikimedia Commons

Folosirea vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2 care au fost create folosind celule derivate din fetuși avortați este ”acceptabilă din punct de vedere moral”, a anunțat Biserica Catolică.

În absența unei alternative, astfel de vaccinuri ”pot fi folosite cu conștiința împăcată”, susține Vaticanul, citat de BBC.

Comunicatul Sfântului Scaun adaugă că folosirea vaccinului ”nu constituie o cooperare formală” cu terminările de sarcină care au avut loc pentru realizarea tratamentului.

Mai multe posibile vaccinuri au fost dezvoltate folosind celule derivate din fetuși care au fost avortați în urmă cu mai multe decenii. Nicio astfel de celulă nu este prezentă, însă, în vaccinurile aprobate pentru folosirea pe scară largă.

”Toate vaccinurile care sunt recunoscute ca fiind sigure și eficiente pot fi folosite cu conștiința împăcată”, a anunțat Congregația pentru Doctrina Credinței de la Vatican.

Textul, care a fost aprobat de Papa Francisc, a adăugat că ”este imperativ din punct de vedere moral” ca și țările sărace să aibă acces la un vaccin eficient.

Câteva dintre țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, printre care Brazilia, Mexic, Italia și Spania, sunt predominant catolice.

Anunțul Vaticanului vine la scurt timp după ce doi cardinali apropiați ai Papei Francisc s-au infectat cu coronavirus.