Ce spune ministrul Rafila despre un nou lockdown în România

alexandru rafila
Foto: Captură Observator / YouTube

Într-o conferință organizată miercuri, 29 decembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat dezamăgit de faptul că certificatul digital COVID nu a fost impus și la locul de muncă, relatează Digi 24.

Clasa politică a decis să abandoneze ideea impunerii certificatului digital COVID la locul de muncă după ce președintele Klaus Iohannis le-a transmis că nu este neapărat un moment oportun pentru introducerea acestuia.

În acest context, Alexandru Rafila a detaliat ce alte măsuri pot fi luate pentru a reduce impactul valului 5 și pentru a evita un nou lockdown: „Încercăm să extindem testarea la nivelul cabinetelor de familie și sperăm să avem succes să depistăm cât mai repede persoanele bolnave. Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, acel certificat COVID-19, noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm în România, rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea acestui document încât să evităm trei lucruri majore: 1. un lockdown, 2. închiderea școlilor, 3. un număr mare de decese și pentru asta trebuie să avem toate instrumentele.”

„Noi ne-am aflat în cursul celui de al patrulea val într-o situație în care sistemul a fost depășit. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, 3% dintre pacienții infectați au decedat și au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu avem decât măsurile așa-numite de sănătate publice, care se referă la distanțare, utilizarea măștii, pe care le recomandăm. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm campania de vaccinare prin informații credibile și accesibile”, a mai spus ministrul Sănătății.