Ce s-a aflat despre drona care a căzut pe teritoriul României, pe malul Dunării

dronă
Foto: StockSnap / pixabay.com

Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, au declarat pentru postul de televiziune Digi 24 surse implicate în ancheta demarată de autorități.

Primele investigații făcute de specialiștii din Ministerul Apărării indică faptul că drona a zburat la mică altitudine, motiv pentru care nu a apărut pe radare, și e posibil să fi fost avariată și scăpată de sub control.

„A ars doar combustibilul”, au declarat sursele citate. Specialiștii vor analiza toate componentele găsite la câțiva metri de malul Dunării.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a mers miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche din județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile din localitățile aflate în proximitatea atacurilor executate de Rusia asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei.

Potrivit oficialilor din MApN, vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României, a anunțat MApN într-un comunicat de presă.

Echipele de investigare ale MApN s-au deplasat și în apropiere de satul Plauru, unde au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă.

Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.

Autoritățile din Ucraina au anunțat încă de luni, 4 septembrie, că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, însă Klaus Iohannis, precum și miniștrii Apărării și de Externe, au negat vehement acest fapt.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a declarat că dacă se confirmă că fragmentele găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, acest lucru reprezintă „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”.

Foto: bt_real / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.