Ce miniștri va avea PNL în viitorul Guvern. Mai mulți lideri liberali au absentat de la ședință și s-a cerut demisia lui Cîțu

FOTO: Radu Badoiu/Gov.ro
FOTO: Radu Badoiu/Gov.ro

Conducerea PNL a votat acordul cu PSD și UDMR pentru guvernare și a validat lista de miniștri a partidului. De la ședință au lipsit nu mai puțin de 17 președinți de filiale.

Au fost 29 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 9 abțineri. Printre cei care au absentat se numără nume importante, precum Emil Boc, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, Nelu Tătaru, Dan Motreanu sau Raluca Turcan. Ultimii doi au lansat atacuri dure la adresa lui Florin Cîțu.

Iată care vor fi cei 8 miniștri care vor fi conduși de premierul Nicolae Ciucă:

  • Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
  • Ministerul Energiei- Virgil Popescu
  • Ministerul de Interne- Lucian Bode
  • Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
  • Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Digitalizării – Florin Roman
  • Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu.

Președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a lansat un atac dur la adresa conducerii partidului, după decizia de a intra la guvernare cu PSD.

„Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ține cont de asta în România”, scrie Motreanu.

„Niciunde în lumea aceasta nu îți poti încalca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege președinte de partid. Nu este permis! Nu poti castiga Congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape „isteric” în timpul Congresului și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot tu să se facă Guvern cu PSD și să duci negocieri nu doar pentru guvern de criză cu măsuri imediate, de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic precum fiscalitatea, justiția sau viziuni constituționale”, îi transmite Motreanu lui Florin Cîțu.

De asemenea, președintele PNL Giurgiu îi cere lui Florin Cîțu „un gest de onoare”.

„Este absolut imoral și neprincipial, și chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca “lider” politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare”, mai scrie Motreanu.

Raluca Turcan transmite că „echipa de negociere nu a purtat o negociere pentru PNL, ci a pregătit o garnitură și o foaie de parcurs pentru predarea la cheie a PNL către PSD”.

Ea a adăugat că voturile au fost manipulate la întâlnirrea în care s-a decis că PNL va negocia cu PSD, pentru că mai mulți liberali au votat în același timp și pentru continuarea discuțiilor cu foștii parteneri de coaliție, USR.

„În primul rând s-a plecat la drum cu o minciună. Și un vot manipulat ordinar. Nu, nu mă refer la Congres, ci la votul pentru a încerca negocieri și cu unii și cu alții. Votul meu și al altora a fost folosit doar pentru a negocia cu PSD. Și doar în folosul unui grup extrem de restrâns. A fost o fraudă asupra votului colegilor”, a spus Turcan.

„Din tot ce am citit în presă, nu am văzut nicio idee politică, de viziune, de la negociatorii partidului pe care să o vedem transpusă în avantajul politic al PNL! PSD-ul v-a dat în fiecare zi teme, la care voi reacționați. Este puțin spus că s-a negociat în genunchi”, a continuat ea.

Turcan a lansat un atac dur și la președintele partidului, Flori Cîțu, care e și premier interimar.

„Mandatul lui Florin Cîțu nu a fost decât un șir de minciuni, greșeli și jocuri personale.

Aș spune că e de domeniul patologicului. Florin, îți imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Toți se prind, îți garantez. Nimic din ce ai spus până acum, tu, președintele partidului, nu a fost adevărat! Doar un șir de minciuni”, a scris ea.