Ce medicamente nu ai voie să iei în bagajul pentru vacanța din Grecia. Pentru unele se face și închisoare

FOTO; Tho-Ge/Pixabay.com
FOTO; Tho-Ge/Pixabay.com

Cei care merg în vacanță în Grecia trebuie să știe că sunt anumite medicamente care nu trebuie să fie în bagaje. De exemplu, nu sunt acceptate pastilele care conțin codeină, iar pentru antibiotice e nevoie de rețetă.

Pe lista medicamentelor interzise se regăsesc: Diazepam (Denumire comercială: Diazepam ) – interzisă fără prescripție; Tramadol (Denumire comercială: Tramadol, Zaldiar, Doreta, Mabron, Skudexa ) – interzisă fără prescripție.

De asemenea, nu sunt permise deloc medicamentele care conțin codeină (inclusiv Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal). 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe recomandă, de asemenea, ca cetățenii români care călătoresc în Republica Elenă să solicite la Casele Naționale de Asigurări din România obținerea Cardului European pentru Asigurări de Sănătate.

În caz de urgențe medicale se apelează numărul de telefon pentru asistență medicală de urgență –166.

„Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de rețetă”, avertizează MAE. 

Regulamentul vamal elen conține reglementări similare cu ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene: aveți dreptul să introduceți în Grecia 200 bucăți țigări, 1 litru băuturi alcoolice, 50 ml. parfum și 250 ml. apă de toaletă

„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Republica Elenă obiecte antice este pasibil să primească o pedeapsă între 1 lună și 5 ani închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau celui mai apropiat sediu al poliției, expune deținătorul urmăririi penale. Atenție! Sunt interzise atât la intrare, cât și la ieșire drogurile de orice tip și substanțele dopante”, mai transmite MAE.