Ce implică montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe casă

Lucrările de instalare de panouri fotovoltaice nu sunt pentru cei slabi de inimă. Înarmați cu câteva unelte și un turn de schele, instalatorii trebuie să monteze echipamente în valoare de mii de euro pe acoperișuri aflate deseori la mare înălțime de sol.

Ce trebuie pregătit înainte de instalare

Găsirea instalatorului potrivit este importantă pentru o instalație solară eficientă și certificată. Instalatorul va trebui să efectueze o scurtă inspecție înainte de instalarea solară, al cărei rol principal este de a evalua dacă casa dumneavoastră este potrivită pentru panouri fotovoltaice. Detaliile importante sunt înclinația, aspectul și rezistența acoperișului.

O casă potrivită pentru instalarea panourilor solare va avea un acoperiș înclinat la 10 – 60°, solid din punct de vedere structural, care este orientat spre est, sud sau vest.

Nu uitați să adunați mai multe oferte de la diferiți instalatori pentru a găsi un preț competitiv și pentru a verifica acreditarea instalatorului ales.

Reguli de ținut minte

În 9 din 10 cazuri, proprietarii de case nu știu că trebuie să respecte niște reguli, când vine vorba de montajul unui panou solar fotovoltaic sau, cel mai adesea, al unui întreg sistem fotovoltaic.

Nu puteți instala panouri solare mai sus decât cel mai înalt punct al proprietății (fără includerea coșului de fum).

Instalația solară nu trebuie să iasă mai mult de 20 cm de suprafața acoperișului.

Criteriile pentru clădirile și casele din zonele protejate arhitectural pot diferi ușor. Din acest motiv, este întotdeauna cel mai bine să verificați cu autoritatea locală de planificare înainte de a instala panouri solare.

„Îmi va deteriora instalația solară acoperișul?”

Nu – ancorele de acoperiș sunt proiectate să se potrivească între țigle sau să se prindă pe tablă fără fisuri. Odată fixate în siguranță, instalatorul pune țiglele la loc. Există mai multe tipuri de ancore pentru acoperiș care se potrivesc diferitelor tipuri de țigle de acoperiș. Pentru unele acoperișuri, este posibil să aveți nevoie de plăci special concepute pentru ca firele să se conecteze la invertorul din casa dvs.

Procesul de instalare a panourilor solare

Instalarea unui sistem standard de panouri fotovoltaice nu durează mai mult de o zi sau două. Echipa de instalare este formată de regulă din 2 lucrători la înălțime și un electrician pentru cablare.

  1. Ridicați schela

Acest lucru este imperativ pentru siguranța echipei de instalare. Merită să verificați dacă costul de instalare a schelei este inclus și că în afara casei dvs. este suficient spațiu pentru turnul de schele.

  1. Atașați ancore de acoperiș

Ancorele de acoperiș sunt acolo pentru a ține cadrul pentru un sistem fotovoltaic, iar tipul de ancoră folosit va fi determinat de tipul de țiglă montată. Echipa de instalare va începe prin a ridica unele dintre țiglele de pe acoperișul dvs. și va fixa ancorele de acoperiș pe căpriori. Instalatorul ar fi trebuit să fi intrat deja în pod în timpul inspecției inițiale pentru a verifica dacă căpriorii și acoperișul sunt potrivite pentru instalarea panourilor solare.

  1. Atașați cadrul

Cadrul din aluminiu (sau șinele panoului solar) se atașează de ancore.

  1. Instalați panourile solare

În sfârșit, este timpul să atașați panourile pe cadru. Panourile se fixează lejer pe cadru, apoi sunt strânse odată ce instalatorul le-a poziționat în unghiul lor optim.

  1. Cablajul panoului solar

Aici veți avea nevoie de o echipă de instalații solare certificată. Panourile vin de obicei precablate de la producător, dar încă trebuie conectate la un invertor.

În timp ce echipa de instalare este ocupată cu instalarea panourilor solare pe acoperiș, electricianul va instala invertorul în casa dvs. (de obicei în mansardă). Invertorul convertește electricitatea generată – curent continuu – în curent alternativ utilizabil. După aceea, energia electrică gratuită este gata să fie folosită de aparatele electrice din casă. Va trebui să opriți electricitatea de la cutia de siguranțe înainte de acest pas.

  1. Verificări finale

Electricianul realizează conexiunile finale la unitatea de consum. El va instala apoi contorul lângă cutia de siguranțe pentru comoditate. După care electricianul repornește electricitatea pentru a testa instalația solară. Acest lucru este pentru a ne asigura că nu există defecțiuni și că panourile solare generează curent așa cum a fost prevăzut în planificare inițială a eficienței.