Ce cred românii despre legea dării în plată. Astăzi intră la vot

Deputații Comisie Juridice se reunesc astăzi să voteze legea dării în plată, care permite să dai casa și să stingi datoria pe care o ai la bancă.

„E ultimul act înaintea votului final. Deși unii și-au pierdut răbdarea și mai ales încrederea, vreau să vă asigur că eu voi duce lupta mea până la capăt ca să scoatem o lege bună, cât mai rapid aplicabilă! Suntem la un pas de reușită!”, a scris inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, pe pagina sa de Facebook.

După mai multe dezbateri s-ar fi ajuns la forma în care legea dării în plată va cuprinde un plafon nu de 100.000 de euro, ci de 250.000 de euro, iar programul Prima Casă va fi eliminat.

Deputaul Daniel Zamfir crede că legea trebuie să se aplice și creditelor de nevoi personale cu ipotecă, însă această măsură a fost criticată de Banca Națională și băncile comerciale și nu s-a ajuns încă la un acord.

Un sondaj IRSOP Market Research & Consulting arată că 77% dintre români sunt de acord cu legea dării în plată, însă 81% nu sunt de acord ca legea să se aplice și celor care au cumpărat mai multe case și terenuri.

Aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului, în timp ce doar 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desființarea unui contract semnat cu banca și renunțarea la casă (Legea privind darea în plată), se arată în sondajul „Opinia românilor despre Legea dării în plată”.

Studiul „Opinia românilor despre Legea dării în plată” a fost comandat de Asociația Română a Băncilor și s-a realizat la nivel național pe un eșantion de 1.016 de respondenți, acesta fiind reprezentativ pentru întreaga populație adultă a României. Persoanele intervievate au fost selecționate în 433 localități urbane și rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafață a țării. Sondajul a fost realizat pentru Asociația Română a Băncilor în perioada 28 martie – 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/- 3%.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: