Ce au pățit niște români care s-au dus cu mașini de lux să-și ridice ajutorul social

FOTO: dimascala/Pixabay.com
FOTO: dimascala/Pixabay.com

Mai mulți români au rămas fără mașini de lux în Germania. Autoritățile din Duisburg au confiscat mașinile celor care veneau să-și încaseze ajutorul social din mașini care costau câteva zeci de mii de euro.

Polițiștii nemți au desfășurat o anchetă și, potrivit Spiegel Online, au descoperit că erau mai mulți români care, deși încasau ajutoare sociale, conduceau mașini de lux.

Polițiștii au supravegheat sediile a două centre pentru asistați social. Potrivit procurorului Stefan Muller, mai multe persoane au fost puse sub acuzare. „Cineva a venit la agenție cu un Mercedes AMG de 500 de cai putere. Este greu să-ți cumperi așa ceva din ajutoare sociale”, a declarat procurorul pentru sursei citate.

Legea din Germania spune că orice persoană care beneficiază de ajutor social este obligat să completeze o declarație de avere și nu poate deține un autoturism care are o valoare mai mare de 7.500 de euro.

Cei anchetați au spus că mașinile nu le aparțin, le-au împrumutat. În același dosar mai sunt cercetați și cetățeni bulgari, despre care anchetatorii cred că sunt membri ai unor clanuri interlope care activează în Germania.

Ajutoarele sociale sunt subiect intens dezbătut și în România. În urmă cu trei ani erau prezentate cazurile a peste 50 de persoane din comuna ieșeană Țibana. Aceștia beneficiau de ajutor social, deși lucrau în străinătate. Una dintre familii chiar își ridica o vilă, iar în curte aveau un tractor cumpărat de curând.

Din luna octombrie a intrat în vigoare o nouă lege în ceea ce privește acordarea ajutoarelor sociale.

Persoanele apte de muncă nu vor mai beneficia de venitul minim garantat în cazul în care au refuzat, chiar şi o dată numai, un loc de muncă pe care l-au avut la dispoziţie.

Mai mult decât atât, ajutorul minim garantat dispare şi în cazul celor care, apţi de lucru fiind, resping posibilitatea de a se înscrie la un curs de calificare sau de recalificare.

Cel care a pierdut dreptul la un asemenea sprijin poate face cerere pentru redobândirea sa abia la un an de când a încetat facilitatea din partea statului.

FOTO: dimascala/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.