Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

În timpul predicii de Anul Nou ținută duminică seara, 31 decembrie, la Catedrala Patriarhală din București, Patriarhul Daniel a spus că noua catedrală va fi sfințită la data de 30 noiembrie 2018.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, în ziua de 30 noiembrie 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei Ocrotitorul României, va fi sfințită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității și comuniunii românești”, le-a transmis Daniel credincioșilor.

„Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, cu hramul principal Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, unește simbolic iubirea față de Dumnezeu a unui popor creștin, jetfelnic și darnic, cu recunoștința pe care o datorăm permanent eroilor neamului”, a mai spus el.

În anul 2017, Primăria Muncipiului București a acordat 3 milioane de lei pentru catedrală, ultima sumă fiind alocată chiar în octombrie. Pentru a da acești bani bisericii, Primăria condusă de Gabriela Firea a trebuit să taie bani de la alte investiții, inclusiv de la proiecte de infrastructură precum „Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai”, „Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai Şoseaua Pantelimon” sau „Penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti – Piteşti”.

Deși inițial Patriarhia Română anunțase că noua catedrală va fi construită exclusiv din banii Bisericii Ortodoxe Române, cu ajutorul unor credite făcute la bănci, liderii BOR au renunțat ulterior la această promisiune și au acceptat toți banii pe care autoritățile statului, de la primării și consilii locale la Guvern, le-au oferit BOR.

Până la ora actuală, construcția Catedralei Mântuirii Neamului a „înghițit” zeci de milioane de euro, cea mai mare parte din acești bani venind de la stat. Atât primăriile, cât și Guvernul, au acordat bani pentru ridicarea ei.

Calculele realizate de jurnaliștii de la Vice arată că, per total, statul a finanțat construcția Catedralei cu peste 206 milioane de lei, adică 44,5 milioane de euro.

Potrivit BOR, Catedrala Mântuirii Neamului are nevoie, în total, de 80 de milioane de euro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.