Cât costă un metru cub de gaz în România. 4 exemple clare

cât costă un metru cub de gaz în românia
Foto: geralt / pixabay.com

Probabil că v-ați întrebat de multe ori cât costă un metru cub de gaz în România, iar informațiile de pe factura la gaze nu v-au fost de ajutor deoarece acolo consumul este exprimat în kWh.

Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți mai bine cât costă un metru cub de gaz în România, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru ceilalți clienți.

După cum știți, prețul la gaze a fost plafonat pentru clienții casnici, pentru micii operatori economici și pentru producătorii de energie termică.

Care este plafonul la gaze

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 119/2022, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Prin urmare, dacă un client casnic a consumat, să zicem, 2.000 de kWh într-o lună, va plăti 620 de lei. Însă aceste cifre nu vă spun mare lucru dacă vreți să știți cât costă un metru cub de gaze în România.

Pentru a afla cât costă un metru cub de gaze în România mai trebuie să știm câteva lucruri.

Cât costă un metru cub de gaz în România – trecerea de la lei/mc la lei/kWh

Începând cu 1 iulie 2008, în România s-a făcut trecerea de la exprimarea preţurilor și tarifelor reglementate din lei/unitate de volum, în lei/unitate de energie (adică s-a făcut trecerea de la lei / mc la lei / kWh).

Astfel, contravaloarea gazelor naturale livrate şi a serviciilor prestate a început să fie facturată ținând cont de unitățile de energie.

De ce s-a luat această măsură? Deoarece gazul este diferit de la caz la caz (unele gaze au calitate mai bună față de altele, și automat oferă mai multă energie când sunt arse). Cu alte cuvinte, la același volum de gaze naturale consumat, un client poate benefia de mai multă energie. Drept urmare nu era corect ca amândoi să fie taxați la fel.

Ce este Puterea Calorică Superioară la gaze

În funcție de zonele de producţie sau de punctele în care se realizează importul, gazele naturale au putere calorifică diferită. Introducerea noului sistem impune furnizorilor facturarea către consumator atât a cantității de gaz consumat, dar și a calității acestuia, se arată pe conefgaz.ro.

Pentru a afla cât costă un metru cub de gaz în România trebuie să știm ce este Puterea Calorifică Superioară (PCS). Calitatea este data de Puterea Calorifică Superioară şi exprimă cantitatea de energie obţinută prin arderea unui metru cub de gaze naturale. Cu cât energia obţinută din ardere este mai mare cu atât PCS-ul a gazului utilizat este mai mare.

Utilizarea măsurarii în kilowați-ora (kWh) asigură plata gazelor naturale în funcție de calitatea acestora și nu în funcție de volum. Plătind energia gazului furnizat, clienții plătesc de fapt calitatea acestuia.

Rezultă deci că prețul pentru un metru cub de gaz variază de la un consumator la altul, în funcție de calitatea (puterea calorică a gazului respectiv). Pe factură veți găsi atât volumul de gaze consumat într-o lună (în metri cubi), consumul în kWh, prețul unitar pe kWh, precum și puterea calorică a gazului care v-a fost livrat.

Cât costă un metru cub de gaz în România – 3 exemple

Cunoscând toate aceste informații puteți calcula cât costă un metru cub de gaze în România. Potrivit Engie, puterea calorică a gazelor provenite dintr-un zăcământ de gaz metan poate varia între 8,2 și 11,1 (kWh/m3), în funcție de densitate. În cazul în care pungile de gaze naturale dintr-un zăcământ conțin și alte hidrocarburi (alcani sau alchene) puterea calorifică a amestecului de gaze naturale poate crește la valori de 16-17 (kWh/m3).

1. Să luăm un exemplu pentru a afla cât costă un metru cub de gaz în România. Să zicem că ați primit o factură la gaze care că ați consumat gaze cu o putere calorică de 10 kWh/mc. Acest lucru înseamnă că arderea unui metru cub de gaze de acest fel v-a oferit o energie de 10 kWh.

Dar un kWh costă 0,31 de lei pentru consumatorii casnici. Rezultă că 10 kWh, adică echivalentul unui metru cub de gaze în cazul vostru, costă 3,1 lei (0,31 lei/kWh înmulțit cu 10 kWh/mc). Deci un metru cub de gaze costă 3,1 lei. Dacă ați consumat 100 de metri cubi de gaze în acea lună veți achita o factură de 310 lei.

2. După cum spuneam, prețul variază în funcție de calitate. Dacă ați consumat gaze cu puterea calorică de 11 kWh/mc, atunci un astfel de metru cub de gaze costă 3,41 lei (0,31 lei/kWh înmulțit cu 11 kWh/mc). Dacă ați consumat 100 de metri cubi de gaze veți plăti 341 de lei.

3. Dacă sunteți operator economic și ați consumat sub 50.000 MWh într-o lună beneficiați de un preț plafonat la 0,37 lei/kWh. Să zicem că într-o lună ați consumat gaze naturale cu puterea calorică de 10,50 kWh/mc. Rezultă că prețul pentru un metru cub de gaze este de 3,885 lei. Dacă ați consumat 1.000 de metri cubi de gaze veți plăti 3.885 de lei.

Cât costă un metru cub de gaz în România – gazele care cresc PCS

Gazele naturale extrase din zăcăminte aflate în zone diferite din România au puteri calorifice diferite. Pe lângă gazul metan, în orice zăcământ pot exista și alte gaze, spre exemplu etan, propan sau izobutan. Acestea sunt gaze combustibile care ridică valoarea PCS, arată specialiștii Engie.

Însă pot exista gaze precum azotul ori dioxidul de carbon, care sunt gaze inerte sau necombustibile. Ele nu ard și determină scăderea valorii PCS a amestecului.

Iată ce putere calorică au gazele din 5 zăcăminte diferite din România:

zăcământul de la Bazna (județ Sibiu – zona Transilvania): PCS = 10,467 kWh/mc
zăcământul de la Stejari (județ Gorj – zona Oltenia): PCS = 10,493 kWh/mc
zăcământul de la Iancu Jianu (județ Olt – zona Oltenia): PCS = 13,538 kWh/mc
zăcământul de la Moinești (județ Bacău – zona Moldova): PCS = 14,328 kWh/mc
zăcământul de la Mărgineni (județ Prahova – zona Muntenia): PCS = 16,168 kWh/mc

În ceea ce privește gazele de import din Rusia, care intră în țară prin punctul Isaccea (județ Tulcea – zona Dobrogea), acestea au un PCS de 10,595 kWh/mc.

Cât costă un metru cub de gaz în România pe piața de tranzacționare

4. Acesta este însă numai prețul pentru un metru cub de gaz pentru clienții finali (plafonat). Pe piața de gaze prețul este mult mai mare.

În luna septembrie 2022 prețul mediu ponderat lunar a fost de 911,16 lei/MWh. Un MWh este egal cu 1.000 de kWh. Rezultă că prețul a fost de 911,16 lei / 1000kWh, adică 0,91 lei / kWh. Prețul este, prin urmare, de circa 3 ori mai mare decât prețul plafonat plătit de consumatorii casnici.

Dacă, de exemplu, este vorba despre un gaz cu o putere calorică de 10,5 kWh/mc, rezultă că prețul pentru un metru cub de gaz este de 9,5 lei.

Foto: geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre cât costă un metru cub de gaz în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Care este plafonul la energie electrică. 15 lucruri esențiale de știut

Cât este plafonul la gaze. 10 lucruri pe care trebuie să le știi

Cât costă un kilowat de curent în România pentru casnici sau firme

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: