Cât este plafonul la gaze. 10 lucruri pe care trebuie să le știi

cât este plafonul la gaze naturale
Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Prețurile la gaze au crescut extraordinar în ultimul timp, atingând un maximum istoric, așa că este bine să știți cât este plafonul la gaze.

Dacă sunteți clienți casnici sau clienți noncasnici, dar nu depășiți un anumit nivel de consum, atunci veți plăti gazul la prețul stabilit prin lege, care este acum mai mic decât prețul din piață.

Pentru ce perioadă se aplică plafonul la gaze

1. Plafonul la gaze a fost stabilit ultima dată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Ce preț plătesc clienții casnici

2. Ordonanţa de urgenţă nr. 119/2022 stabilește că, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

3. Cât este plafonul la gaze – Rezultă deci că, în cazul clienților casnici, indiferent cât consumați, prețul va fi plafonat.

4. Preţul final facturat se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

5. În cazul locurilor de consum ale clienţilor casnici dintr-un condominiu, pentru calcul la fiecare spaţiu locativ din condominiu, consumul de gaze naturale/energie electrică se determină prin împărţirea consumului total anual al asociaţiei de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

Cât este plafonul la gaze naturale

6. Acest plafon exista, de fapt, încă din martie 2022 – OUG nr. 27 din 18 martie 2022, care stabilea următoarele:

„Prin derogare de la prevederile art. 180 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.”

Care este plafonul la gaze naturale și cine beneficiază de el

7. Cât este plafonul la gaze – Așadar, noua ordonanță de urgență nu a modificat plafonul la gaze.

8. Prețul la gaze este plafonat și pentru firmele mici. Situația cea mai neplăcută este pentru marii consumatori de gaze (adică pentru întreprinderile care consumă peste 50.000 de MWh pe an). Aceștia vor plăti prețul gazelor la nivelul pieței, nebeneficiind de niciun plafon.

9. Legea care permite Guvernului să plafoneze prețul la gaze este Legea nr. 123 din 10 iulie 2012 a energiei electrice și a gazelor naturale.

Cât este plafonul la gaze și de ce pot fi limitate tarifele

10. Articolul 180 din această lege se referă la „limitarea prețurilor/tarifelor” și are următorul conținut:

„În situația unui dezechilibru major între cerere și ofertă și/sau a unei disfuncționalități evidente a pieței de gaze naturale, Guvernul, la propunerea ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – n.r.) și cu avizul Consiliului Concurenței, poate limita creșterea excesivă a prețurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanțele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin:

a) fixarea unei limite superioare a prețului;
b) limitarea venitului din activitatea reglementată.”

Prin derogare de la articolul 180, perioada pentru care se aplică plafonarea prețului la gaze a fost mărită.

Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Cât costă un kilowat de curent în România pentru casnici sau firme

Cât costă un metru cub de gaz în România. 4 exemple clare

Care este plafonul la energie electrică. 15 lucruri esențiale de știut

Câte calorii are salata coleslaw. Exemple pentru 100 de grame

De ce sunt lacrimile sărate, dar nu te ustură ochii când plângi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.