Acest articol vă va ajuta să înțelegeți cât costă un kilowat de curent în România în anul 2022. Prețul este plafonat de Guvern până în martie 2023.
Piața de energie electrică s-a liberalizat în România începând cu 1 ianuarie 2021. Acest lucru înseamnă că puteți încheia contracte cu orice furnizor doriți, în funcție de oferta care vi se pare cea mai avantajoasă.
Însă, deoarece prețul energiei electrice a explodat în ultimul an din cauza creșterii prețului gazelor și petrolului (creșteri determinate la rândul lor și de războiul din Ucraina), Guvernul a decis să plafoneze prețurile pentru anumite categorii de consumatori.
Cât costă un kilowat de curent în România în 2022
Plafonul la energie electrică a fost stabilit prin Ordonanţa de urgenţă nr. 119/2022.
Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:
1. maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv.
Prin urmare, indiferent de furnizorul vostru, nu veți plăti mai mult de 0,68 de lei pentru un kilowat oră dacă în anul precedent nu ați depășit un consum mediu de 100 kWh /lună. Spre exemplu, dacă într-o lună consumați 95 de kWh, la un tarif de 0,68 lei pe kWh veți plăti 64,6 lei.
Cât costa un kilowat de curent
Și dacă veți consuma mai mult, să zicem 115 kWh într-o lună, prețul va fi plafonat tot la 0,68 lei pe kWh dacă în anul anterior nu ați depășit consumul mediu de 100 kWh / lună. Veți plăti o factură de 78,2 lei.
Atenție! Prețul pentru clienții casnici poate fi și mai mic de 0,68 de lei / kWh, dacă furnizorul vă face o astfel de ofertă. În exemplul de mai sus a fost folosit prețul maxim admis pentru nivelul de consum menționat.
Cât costă un kilowat de curent în România pentru consumatori casnici
2. maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 kWh/lună se facturează la prețul pieței.
Să presupunem că în anul 2021 ați avut un consum mediu lunar de 285 kWh. Acest lucru înseamnă că veți plăți maximum 0,80 lei / kWh pentru consumul de până la 255 kWh, diferența de 30 kWh urmând să fie plătită la prețul pieței.
Mai exact, la un tarif de 0,80 lei / kWh veți avea de achitat o factură de 255 x 0,80 lei (adică 204 lei) plus 30 kWh x prețul pieței.
Cât costă un kW 2022
3. Și cât costă un kilowat de curent în România la prețul pieței? Acest preț al pieței variază de la furnizor la furnizor. De multe ori, atunci când faceți un contract cu un furnizor, el vă propune o ofertă și menționează că prețul pe kWh din ofertă rămâne neschimbat pentru un an de zile.
De exemplu, în această perioadă un furnizor are o ofertă pentru clienții casnici de 1,92 lei / kWh.
Pentru un tarif de 1,92 lei / kWh, prețul pentru cei 30 de kWh plătiți la nivelul pieței va fi de 57,6 lei. Factura ar fi de 209 lei plus 57,6 lei adică 266,6 lei.
Se observă că prețul pieței este mult mai ridicat în acest moment decât nivelul la care a fost plafonat prin lege.
Cât costă un kilowat de curent în România pentru firme
Întreprinderile mici și mijlocii beneficiază și ele de anumite avantaje.
4. Prețul poate fi maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică (15%) se facturează la prețul pieței.
De pildă, dacă o întreprindere mică va consuma într-o lună 1.000 de kWh, va achita 85% din acest consum la tariful maxim de 1 lei / kWh. Dacă prețul va fi de 1 leu / kWh, costul pentru 85% din consum este de 850 de lei. Restul de 15% va fi plătit la prețul pieței, în funcție de oferta pe care firma respectivă a primit-o de la furnizorul de energie electrică.
5. În cazul unei oferte de 3 lei / kWh, veți plăti 450 de lei pentru cei 150 de kWh rămași (echivalentul a 15% din consum). Factura totală va fi de 850 de lei plus 450 de lei, adică 1.300 de lei.
Și alte instituții beneficiază de un preț plafonat.
Cât costă un kilowat de curent în România – Tariful poate fi de:
6. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor și al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale.
7. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituţiile publice, altele decât cele menționate anterior. Diferenţa de consum lunar de energie electrică (15%) se facturează la prețul pieței.
Pentru mai multe informații puteți folosi comparatorul de oferte-tip de furnizare a energiei electrice.
Foto: jplenio / pixabay.com
Vă recomandăm și:
Care este plafonul la energie electrică. 15 lucruri esențiale de știut
Cât este plafonul la gaze. 10 lucruri pe care trebuie să le știi
Cât costă un metru cub de gaz în România. 4 exemple clare
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: