Casele din Gura Văii s-au vândut. Prețurile au pornit de la 1.200 de lei

Toate casele soase la licitație începând cu 1200 de lei au fost vândute. Potrivit primăriei comunei băcăuane Gura Văii, aproape o mie de oameni au participat la licitație și și-au dorit să devină proprietari ai locuințelor părăsite în urmă cu 15 ani. În medie, au fost câte șapte oferte pentru fiecare locuință.

Cea mai scumpă casă vândută a fost una care se află lângă pădure. Prețul de pornire a fost de 4.000 de lei și a fost adjudecată pentru 19.010 lei. Cea mai ieftină casă a avut un preț de pornire de 1.200 de lei, iar licitația a ajuns la 10.000 de lei.

Casele, care se află în satul Rotunda au fost ridicate pe un deal, în urma unor inundații care au avut loc în zonă. Aici au locuit inițial familii de romi, însă după câțiva ani au fost abandonate.

Primăria a mai încercat cu ani în urmă să repopuleze casele și a încercat să le închirieze, însă fără succes. Primarul Silviu Tinei spune că viitorii proprietari le pot transforma în case de vacanță.

„Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să ştie care este procedura pentru a obţine o astfel de casă, ideal ar fi prima dată să mergeţi la Rotunda şi să vă alegeţi casa. Fiecare imobil are un număr – puteţi să vă alegeţi o singură casă sau un duplex.

Cea mai ieftină casă este 247 de euro, iar cea mai scumpă 1.250 de euro, în funcţie de gradul de uzură şi deteriorare. Se depune o cerere la primărie”, declara, înainte de licitație, Silviu Tinei, primarul din Gura Văii, pentru televiziunea regională Acum TV.

OUG 57/2019 privind Codul Administrativ prevede faptul că orice bun public se vinde prin licitaţie, iar câştigătorul este persoana care oferă cel mai mare preţ. Până la data limită de depunere a ofertelor, cei care doresc o casă în Rotunda, vor depune o ofertă de preţ, care trebuie să conţină documentele prevăzute de lege, în plic închis.

Potrivit TVR Iași, care a realizat un reportaj în comuna Gura Văii, primăria a alocat 3,7 milioane de lei pentru ridicarea caselor. Oamenii au plecat pentru că nu aveau apă potabilă, electricitate, magazin sau cabinet medical.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.