Casa natală a omului politic Iuliu Maniu a ajuns o ruină

casa natala a lui iuliu maniu
Casa natală a lui Iuliu Maniu. Foto: Captură Digi24

Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin, satul natal al omului politic țărănist, are nevoie urgentă de consolidare. Conacul din județul Sălaj este vechi de 140 de ani, iar acum stă să se prăbuşească. Episcopia Greco-Catolică Oradea, moştenitoarea averii lui Iuliu Maniu, a cerut an de an sprijin de la Ministerul Culturii, dar nu a primit niciun răspuns, relatează digi24.ro.

Iuliu Maniu a fost de trei ori prim-ministru al României, dar nu şi-a cumpărat niciodată altă casă în afara conacului din Bădăcin, construit în 1879 de tatăl său.

„La Bădăcin, parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”, scria Maniu despre locul în care s-a născut.

Astăzi, conacul are tecuială şi ţigle căzute pe jos, geamuri sparte şi pereţi care stau să se prăbuşească. După 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat de autoritățile comuniste și încarcerat în închisoarea de la Sighet, casa a devenit cămin pentru copiii cu handicap sever.

Preotul greco-catolic din Bădăcin a încearcat de mai bine de 15 ani să atragă atenţia asupra stării în care se află clădirea.

Iar Episcopia Greco-Catolică Oradea, moştenitoarea de drept a averii lui Iuliu Maniu, a cheltuit 15.000 de lei pentru studii şi expertize necesare restaurării. Banii pentru lucrări, ceruţi în nenumărate rânduri Ministerului Culturii, nu au venit niciodată.

„Este fundamentală implicarea autorităților pentru că sunt necesare aprobările. Promisiuni am tot avut, dar nu s-a reușit nicicum”, a povestit Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

„În ultimii ani nu am obţinut pentru nicio clădire monument istoric bani pentru restaurare”, a spus și Valeria Lehene, referent de specialitate în cadrul Direcţiei pentru Cultură Sălaj.

Valoarea totală a proiectului de restaurare a Casei Memoriale Iuliu Maniu se ridică la 350.000 de euro.

Recomandările editorilor GreatNews:

Piesă medicală extrem de utilă, creată de un român. A învățat totul singur, de pe net
Casa transilvăneană din care n-ai mai pleca, salvată din ruine de o româncă
Concurs despre ora de religie. Mănăstirea care le oferă elevilor premii de 5.500 de lei