Cărțile de identitate ar putea fi schimbate

FOTO: MAI
FOTO: MAI

Comisia Europeană propune ca toate cărțile de identitate ale cetățenilor din țările comunitare să aibă date biometrice inscripționate.

Aceasta ar fi o soluție pentru a combate folosirea documentelor false de către infractori și teroriști. România este pe primul loc în clasamentul falsificărilor de acte de identitate, potrivit unor date furnizate de Agenția UE pentru protecția frontierelor. Pe următoarele locuri se află Italia și Grecia.

„Comisia Europeană propune îmbunătăţirea elementelor de securitate ale cărţilor de identitate ale cetăţenilor UE (…). În contextul în care aproximativ 80 de milioane de europeni nu au cărţi de identitate care să poată fi scanate deoarece nu au elemente biometrice de identificare, obiectivul este blocarea utilizării documentelor false de către terorişti şi infractori de drept comun care vor să ajungă din state extracomunitare în spaţiul UE”, anunţă Comisia Europeană.

Printre măsurile propuse de Comisia Europeană se numără adoptarea unor standarde comune de securitate la nivel comunitar şi „obligativitatea transpunerii datelor biometrice pe cardurile de identitate”, adică a amprentelor şi imaginilor faciale.

„Securitatea a fost una dintre priorităţile actualei Comisii Europene încă din prima zi. Continuăm să susţinem eforturile statelor membre de a proteja mai bine cetăţenii şi de a le garanta drepturile.
Astăzi, intensificăm acţiunile pentru a-i lipsi pe infractorii de drept comun şi pe terorişti de instrumentele şi resursele de care au nevoie pentru a comite delictele, respectând angajamentul în sensul unei Uniuni Europene care să ofere protecţie”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne a organizat o dezbatere publică pe tema proiectului de lege privind cartea electronică de identitate. Noua carte de identitate ar putea avea integrat un cip și amprente digitale sau cardul de sănătate.

De asemenea, ar putea fi folosită la ANAF, direcțiile de taxe și impozite, bănci, inspectorate școlare sau spitale. Un alt avantaj este și faptul că va avea dimensiunile unui card bancar și va încăpea și în portofele mai mici.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.