Care sunt cei mai taxați oameni din lume

Foto: Avij via Wikimedia Commons
Foto: Avij via Wikimedia Commons

Oricât de mult am simți că stă statul român cu mâna în buzunarul nostru, iar ANAF-ul e din ce în ce mai prezent în viața noastră, există cetățeni pe Glob mult mai taxați decât românii.

OECD a publicat recent un raport cu nivelul taxelor în economiile dezvoltate. Și nu România este pe primul loc. Au luat în calcul nivelul taxelor plătite atât de angajatori cât și de angajați și nu s-au luat în considerare beneficiile primite de plătitorii de taxe, relatează Business Insider.

De departe, țara cu cel mai mare nivel al taxelor este Belgia – cu 55,6% din venitul cetățenilor, iar pe ultimul loc Chile, cu doar 7%. În ambele extreme nu s-a produs nicio schimbare din 2007 până în 2014.

În alte țări există oscilații considerabile: Ungaria, de exemplu, are taxe mai mici cu 5,5 procente – a scăzut nivelul impozitării de la 54,5% la 49% în același interval de timp. În Irlanda a avut loc efectul invers, al scumpirii cu 6 procente, de la 22,2% la 28,2%.

Potrivit specialiștilor OECD, există o legătură directă între nivelul prosperității unui stat și creșterea taxelor: cu cât crește nivelul de trai, cu atât statul va taxa mai mult.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: