Care este cel mai mare salariu din România

ansamblu rezidential
Ansamblu rezidențial. Foto: cauta-imobiliare.ro

În ţara în care salariul mediu abia trece de echivalentul a 400 de euro, cel mai bine plătit angajat român lucrează în domeniul imobiliar, iar anul trecut i-au intrat în cont 147.000 de euro lunar. Cu banii aceştia şi-ar fi putut cumpăra la fiecare salariu două apartamente în Bucureşti sau trei maşini de lux, relatează digi24.ro.

După plata taxelor şi a impozitelor, românul cu cel mai mare salariu rămâne cu aproape 147.000 de euro în mână în fiecare lună.

Pe locul doi în top este un angajat din domeniul lucrărilor de instalaţii electrice, cu 143.000 de euro. Iar un consultant în afaceri a încasat echivalentul a aproape 128.000 de euro lunar.

Sumele sunt uriașe și, în plus, au fost încasate ca salariu, iar în România povara fiscală pe salarii este una mare.

„Din cauza contribuţiilor sociale mari, numărul salariilor mari şi foarte mari în România este mic, căutându-se forme alternative de plată a remuneraţiei cuvenite”, a explicat analistul fiscal Gabriel Biriş pentru postul de televiziune.

„Mai ales în domenii precum consultanţa sau dezvoltarea imobiliară nu prea există salarii. Iar dacă există, sunt la un nivel modest, iar veniturile sunt completate din comisioane”, a arătat și George Butunoiu, specialist în resurse umane.

Diferențe foarte mari între salariile angajaților și ale șefilor

Pentru ca cel mai bine plătit angajat român să încaseze lunar echivalentul a 147.000 de euro, atât el, cât şi firma pentru care lucrează au lăsat la stat în fiecare lună taxe şi impozite în valoare de aproape 53.000 de euro, sub formă de impozit pe venit, contribuţii la sănătate și la pensie.

În România există în prezent aproape 5,3 milioane de angajaţi, cei mai mulţi cu salarii mici. Specialiştii în resurse umane atrag atenţia că angajaţii sunt plătiţi prea puţin faţă de câştigurile şefilor.

„E o diferenţă de la 1 la 10, 1 la 15, ceea ce este nesănătos. În ţările aşezate, occidentale, diferenţa medie este de 1 la 5 între cel mai mic salariu într-o firmă şi cel mai mare”, a mai declarat George Butunoiu pentru digi24.ro.

Românii al căror salariu sare de echivalentul a 780 de euro sunt mai puţini de 200.000. În plus, şi dintre aceştia doar 6 din 10 câştigă în mână în fiecare lună peste 1.500 de euro. Cele mai mari salarii le au angajații din energie, construcţii, industria farmaceutică sau bănci.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania. O firmă oferă și alocație pentru copiii angajatului
Reduceri eMAG la laptopuri. Top 5 oferte
Locuri de muncă în centre de lux din cele mai frumoase orașe europene. Salariile ajung la 2.500 de lire
Reduceri la tablete. Cele mai bune oferte de la eMAG

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.