Care e cel mai frecvent nume de familie în fiecare dintre județele României

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

O hartă interesantă arată care este cel mai frecvent nume de familie în fiecare dintre județele României.

Harta cu cele mai des întâlnite nume de familie a fost realizată de Vlad Cărbune, manager la Cărbune Design, o companie ce oferă servicii de design și de marketing.

Harta este realizată pe baza datelor obținute de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului de Interne.

„În câteva situații, diferența de frecvență dintre primul nume din „clasament” și următoarele este foarte mare. De exemplu, în județul Gorj sunt înregistrate 10.544 de persoane cu numele „Popescu”. Al doilea nume ca frecvență este „Văduva” cu doar 1.917 persoane.

Situația este spectaculoasă și în județul Maramureș, unde numele „Pop” este purtat de 22.423 de persoane, în timp ce al doilea nume ca frecvență din județ este purtat de doar 7.546 („Timiș”). La fel, în județul Mureș, primul nume – „Moldovan” (15.161) – este la distanță mare de cel de-al doilea – „Gabor” (8.980)”, a explicat Vlad Cărbune pe site-ul său.

nume de familie
Sursa: Vlad Cărbune

„Am remarcat de asemenea că dacă în majoritatea județelor ponderea numelor de pe locul întâi este în jur de 1% din totalul populației județului (conform datelor din 2011), în aceste trei județe – Gorj, Maramureș și Mureș – ponderea lor este mult mai mare: 3% („Popescu”), 4,75% („Pop”) și respectiv 2,80% („Moldovan”). La ele se adaugă și Bistrița-Năsăud cu 3,56% din populație purtând numele „Pop””, a mai spus el.

Harta, realizată în anul 2019, a fost republicată recent și de autorii Dexonline pe pagina oficială de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.