Când se vor putea vaccina oamenii obișnuiți din România. Ce spune coordonatorul campaniei anti-COVID

Medicul Valeriu Gheorghiță. Foto: Spitalul Militar Central Carol Davila

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti SARS-CoV-2 în România, a declarat într-un interviu pentru hotnews.ro că primele doze din vaccinul anti-coronavirus ar putea ajunge în țara noastră la sfârșitul lunii decembrie, iar oamenii obișnuiți, care nu fac parte din grupele de risc, se vor putea vaccina la 2-3 luni după aceea.

„Ca dată optimistă, vaccinarea populației generale ar putea începe după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei campaniei de vaccinare în România. Dacă vaccinarea va începe în ianuarie pentru personalul medical și pentru categoriile vizate de prima etapă, atunci ar fi probabil din martie pentru restul populației. Dar totul pornește de la condiția să existe niște vaccinuri dovedite ca eficacitate”, a spus medicul militar.

El a explicat că România va primi de la Comisia Europeană vaccin pentru 10,7 milioane de persoane: „Dacă lucrurile merg bine din punct de vedere al procesului de avizare la nivelul Agenției Europene a Medicamentelor, este posibil ca în a doua jumătate a lunii decembrie să înceapă procesul de distribuire a vaccinului în țările membre UE. Prima tranșă (pentru România – n.r.) va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze de vaccin. Dacă nu vor exista aprobări pentru luna decembrie, iar primă tranșă de vaccin va ajunge în România în luna ianuarie, este posibil ca această cantitate să fie dublă, reportându-se pentru ianuarie cantitatea din decembrie. Dacă România va primi prima tranșă în luna ianuarie, ar fi vorba despre aproximativ 2,4 milioane de doze de vaccin”.

Potrivit medicului, cea mai pesimistă dată pentru sosirea primei tranșe de vaccin în România este primul trimestru al anului 2021.

Primii vaccinați vor fi toți lucrătorii din sectorul medical, inclusiv cel din serviciile sociale (din cămine de bătrâni și de copii).

„În a doua categorie care va beneficia de vaccin sunt două subgrupe prioritare – persoanele vulnerabile, adică vârstnicii și cei cu boli cronice și, pe același criteriu de prioritate, persoanele din infrastructura critică. Este vorba despre angajații care deservesc activitățile cheie în funcționarea statului (educație, apărare națională, transporturi, furnizarea energiei, distribuția alimentelor, apă potabilă, managementul deșeurilor)”, a detaliat Gheorghiță pentru hotnews.ro.

El a mai spus că vaccinul va fi gratuit pentru toată lumea. De asemenea, vaccinarea va fi voluntară.