Când s-ar putea redeschide școlile din România

valeriu gheorghiță coordonator vaccinare
Sursa: Captură Digi24

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat la postul de televiziune Digi24 că școlile s-ar putea redeschide în siguranță cândva la sfârșitul lunii aprilie 2021, după vaccinarea cadrelor didactice și persoanelor vulnerabile.

„Vaccinarea copiilor este supusă următoarelor discuții. În momentul de față știm că în celelalte țări a fost autorizat un vaccin care este indicat la grupa de vârstă peste 16 ani. Problema copiilor nu este legată în mod deosebit de posibilitatea de evoluție severă a îmbolnăvirii, ci de faptul că pot transmite mai departe. Dacă noi asigurăm vaccinarea celor vulnerabili, vaccinarea celorlalte categorii de vârstă, dacă dascălii, cadrele didactice se vor vaccina, cu siguranță nu vor mai exista probleme epidemiologice. Cu siguranță nu vom mai avea, de fapt, consecințele negative ale acestei pandemii: cazuri grave care să ajungă în spitale, să ajungă în terapie intensivă”, a spus el.

Pentru a se redeschide școlile nu este nevoie și de vaccinarea copiilor, ci doar a cadrelor didactice și a persoanelor vulnerabile, a explicat medicul.

„Problema nu s-a pus niciodată legată de severitatea acestei boli la grupa de vârstă a copiilor, ci de faptul că acești copii pot să fie infectați, pot să fie asimptomatici, să revină în familie, și de asemenea să transmită bunicilor, părinților”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

El a completat că „riscul de expunere al copiilor în timpul orelor era foarte mic”: „Riscul de expunere este mai degrabă acasă și în celelalte activități aferente activităților școlare: faptul că te duci de acasă la școală cu un mijloc de transport în comun, că mergi la alte activități, că te duci în parc, și așa mai departe”.

Medicul a mai spus că el crede că școlile s-ar putea redeschide în siguranță la sfârșit de aprilie: „Sfârșit de martie – început de aprilie, cam asta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării în etapa a treia. Atunci vom fi terminat deja etapa a doua de vaccinare – cea adresată populației vulnerabile și categoriilor de persoane care deservesc activități esențiale”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.