Bulgarii au descoperit un tablou semnat pe spate de Nicolae Ceaușescu. Ar putea valora o avere

FOTO: iSAWcompany/Pixabay.com
FOTO: iSAWcompany/Pixabay.com

Autoritățile din Bulgaria au început o anchetă după ce au descoperit într-un apartament din Sofia un posibil tablou al pictorului expresionist abstract Jackson Pollock. Tabloul artistului american ar fi făcut parte din colecția privată a lui Nicolae Ceaușescu.

Pânza este dedicată lui Lauren Bacall, vedetă de la Hollywood, prietenă a pictorului, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, pe 16 septembrie 1949.

Tabloul este semnat de artist, însă nu apare în cataloagle de artă. Anchetatorii cred că a fost păstrat în Grecia timp de mai mulți ani și apoi a fost adus clandestin în Bulgaria, pentru a fi vândut în străinătate.

Însă specialiștii în domeniu îndeamnă la prudență. Vesela Radoeva, de la Galeria Națională bulgară de Arte Frumoase, spune că „sute de pictori din această perioadă, dar și falsificatori, au folosit acest colorit.

„Noi ne-am dat cu părerea, însă fără a face comentarii despre autenticitate, pentru că nu în Bulgaria, unde nu este prezentă nicio colecţie publică a pictorului, se pot pronunţa în mod definitiv specialiştii”, a subliniat ea.

Dacă se va demonstra că tabloul este o lucrare a lui Pollock, aceasta ar putea valora până la 100 de milioane de dolari. Artistul s-a născut în 1912 și a murit în 1956.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.