Biserica cere modificarea unei picturi de pe o clădire din București

pictura cu sfântul gheorghe
Pictura cu Sfântul Gheorghe va fi modificată

Biserica cere modificarea unei picturi realizată pe zidul unei clădiri vechi din București. Imaginea reprezintă o interpretare modernă a scenei în care Sfântul Gheorghe omoară un balaur.

Pictura a fost realizată de trei artiști, cu acordul proprietarului clădirii, și în scopul înfrumusețării zonei care este plină de gunoaie și clădiri în ruină, potrivit europafm.ro.

Consiliul Parohial al Bisericii Sfântul Gheorghe, aflată în zonă, crede însă că pictura diferă de reprezentarea iconografică tradițională.

În pictura de pe clădire, în locul balaurului apare diavolul, așezat și el pe un cal, iar sulița Sfântului Gheorghe străpunge toate personajele răului.

Preotul Bisericii Sfântul Gheorghe, Emil Cărămizaru, a declarat că enoriașii au fost cei care au mers la proprietarul clădirii și l-au rugat să modifice pictura, acesta din urmă fiind de acord.

De asemenea, preotul respinge ideea că ar fi vorba de cenzurarea artei.

Pe de altă parte, artiștii care au realizat pictura pe peretele clădirii susțin că au ales această temă după numele locului, Piața Sfântul Gheorghe.

În urma presiunilor făcute din considerente religioase, pictura va fi modificată, începând de luni.

La rândul său, Dan Perjovschi, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, crede că acest conflict iscat de pictura murală reprezintă o cenzură a artei.

Protest pentru pictură

Acum, mai mulți internauți s-au revoltat față de reacția Bisericii și vor organiza luni, când urmează să fie modificată pictura, un  flashmob paşnic, în faţa clădirii pictate, din Piaţa Sf. Gheorghe.

“Vom aduce fiecare reprezentări cât mai diferite ale Sfântului Gheorghe, pentru a susţine libertatea de interpretare a unei lucrări, fără de care istoria artei ar fi fost stearpă. Alcătuim din toate imaginile pe care le aducem un panou cu reprezentări ale Sfântului Gheorghe în lupta cu balaurul”, au anunțat organizatorii protestului.

Ei protestează ca reacție “în faţa acestui gest, pentru a nu perpetua astfel de practici, prin care BOR îngrădeşte libertatea de expresie şi are putere decizională asupra lucrărilor de artă”.

Organizatorii manifestului mai spun că pornind de la afirmaţia autorilor acestei lucrări, potrivit căreia „Vom rămâne tot în comunism dacă nu suntem lăsați să ne exprimăm”, e important să înţelegem cu toţii că nu este nevoie de permisiune pentru libera exprimare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: