Castel din Transilvania, revendicat din Africa

castelul din arcuș
Castelul din Arcuș. Foto: studentie.ro

Un castel din județul Covasna, vechi de 200 de ani, unde funcţionează un centru cultural, a fost revendicat de urmaşii îndepărtaţi ai primului proprietar, stabiliţi acum în Africa de Sud. Sute de oameni de cultură, printre care Ion Caramitru şi Mihai Mălaimare, au semnat o petiţie în care le cer ajutor autorităţilor. În ultimii 50 de ani statul a investit aproape patru milioane de euro pentru a consolida clădirea, relatează digi24.ro.

Înconjurat de iazuri şi de verdeaţă, castelul Arcuş din Covasna a găzduit sute de recitaluri, spectacole, expoziţii şi ateliere de creaţie. Mai mulți scriitori, pictori şi actori vor să trimită Ministerului Culturii o listă lungă de semnături în favoarea păstrării castelului ca spațiu cultural.

„Am contribuit la ridicarea Arcuşului ca şi centru cultural. Era de la sine înţeles că trebuie să semnez, îmi pare rău că nu pot să fac mai mult”, a declarat dramaturgul Radu Macrinici pentru postul de televiziune.

Ultimul proprietar al castelului Arcuş a fost un baron maghiar care a murit în 1944, fără să aibă moştenitori direcţi. În 2002, un strănepot după o soră a proprietarului, stabilit în Africa de Sud, a revendicat castelul. În urmă cu 3 ani, el a și câştigat în instanţă dreptul de a primi palatul.

„Atunci când te duci la un proces trebuie să faci dovada calităţii de moştenitor, ceea ce nu s-a întâmplat în acest litigiu, judecat cu foarte multă uşurinţă”, a declarat Ioan Pop-Sabău, avocatul Centrului Cultural Arcuş.

În schimb, Kincses Előd, avocatul moștenitorului, spune că bărbatul nu este dator statului pentru milioanele de euro cheltuite pentru întreţinerea palatului: „Ceea ce a investit statul este amortizat prin folosirea imobilului fără plata contravalorii folosinţei”.

Singura şansă pentru ca centrul cultural să mai existe în castelul de la Arcuş este ca statul să se înţeleagă cu actualul proprietar: să închirieze sau să cumpere clădirea.

castelul din arcuș
Castelul din Arcuș. Foto: Pagina de Facebook „Hai la bord”

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania, cu contract nedeterminat
Cele mai lungi cuvinte din limba română. Unul are 44 de litere
Locuri de muncă sezoniere pentru români în străinătate

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.