Biden e convins că Putin s-a hotărât să invadeze Ucraina

FOTO: mil.ru/Wikimedia Commons
FOTO: mil.ru/Wikimedia Commons

Președintele american Joe Biden a declarat că este convins că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina și că ar putea intra cu forța armată în zilele următoare.

„Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina în săptămâna viitoare, în zilele următoare”, a declarat Biden, adăugând că Statele Unite cred că Rusia va viza capitala Kiev.

Președintele american Joe Biden a spus că a existat o creștere a dezinformarii ruse care ar putea fi folosită ca pretext pentru o invazie în Ucraina, relatează CNN.

Vorbind la Casa Albă, Biden a spus că informațiile transmise publicului rus că Ucraina intenționează să lanseze un atac în Donbas, regiunea controlată de separatiști, nu este susținută dovezi. El a spus că aceste afirmații sfidează logica.

Imaginile din satelit arată activitate militară în mai multe locații din Belarus, Crimeea și Rusia de Vest, lângă granița cu Ucraina, a declarat vineri compania de tehnologie spațială din SUA, Maxar.

Liderii separatiștilor din Donbas, Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, au transmis clipuri în care fac apel să se evacueze Donbasul din cauza unei „ofensive ucrainene”. Însă, potrivit jurnalistului Oleksiy Sorokin, de la Kyiv Independet, metadatele clipurilor video arată că înregistrările au fost făcute pe 16 februarie, cu o zi înainte să fie reclamată bombardare unei grădinițe și a mai multor case în zonă. Atunci, liderii separatiști pro-ruși au dat vina pe militarii ucrainieni, iar serviciile de securitate de la Kiev au transmis că e o diversiune, un pretext pe care partea rusă îl creează pentru a începe un conflict.

Autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk au anunțat, vineri, o evacuare în masă a locuitorilor regiunii în Rusia. Inițial, oficialii ruși nu au comentat această informație. Ulterior, Putin i-a ordonat ministrului pentru situații de urgență, Aleksandr Ciupran, să se deplaseze la Rostov, pe Don, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate în estul Ucrainei.

Mai mult, Vladimir Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov, conform unei declaraţii a lui Peskov, citată de RIA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen, a spus vineri că anunţul evacuării civililor din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, este o manevră ”cinică” a Rusiei, conform AFP.

„Este cinic şi crud să foloseşti fiinţe umane ca pioni pentru deturnarea atenţiei lumii de la faptul că Rusia îşi consolidează trupele în vederea unui atac”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.

”Aceste anunţuri constituie noi tentative de a masca, prin minciuni şi dezinformare, faptul că Rusia este agresorul în acest conflict”, a mai comentat acesta.